Fietsweek Costa Blanca

Fietsen in het achterland van de Costa Blanca

De Costa Blanca heeft meer dan driehonderd dagen zon per jaar en een heerlijk mild klimaat met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 18 graden. Dit gebied, en speciaal de Marina Baixa en Marina Alta, waar deze fietstochten zullen plaatsvinden, heeft met de traditionele landbouw en authentieke dorpjes z'n charme en schoonheid goed weten te bewaren. Je vindt er 100% mediterrane sfeer en cultuur. Al met al genoeg redenen om dit prachtige gebied te komen ontdekken.

 

 

 

 


Het achterland van de Costa Blanca is de op een na meest bergachtige provincie van Spanje. Met z'n geweldige netwerk aan prachtige secundaire rustige wegen is het een paradijs voor elke fietser. Van amateur tot professionele wielrenner. Het is ook daarom dat de meeste prof-teams naar dit gebied komen voor hun wintertraining. De bergen hier in de buurt zijn niet zo hoog, en  liggen als een ruw tapijt door de hele provincie verspreid. De Aitana (1558m) is de hoogste piek. Met een continue opeenvolging van bergpassen, heuvels en dalen is het achterland van de Costa Blanca een schitterend gebied voor de outdoorliefhebber.

Waarom fietsen aan de Costa Blanca?

Meer dan driehonderd dagen zon, en heel weinig kans op regen.
Een schitterend netwerk van goed onderhouden lokale wegen.
Je geniet van de zee en de bergen in hetzelfde pakket.
Altea ligt op slechts 45 minuten van de luchthaven van Alicante.
Het authentieke achterland van de provincie Alicante en het gezellige kustplaatsje Altea.
De begeleiding door een professionele gids uit Altea, en een lokale ex prof-rijder die de omgeving op z'n duimpje kent.
De route is ontworpen om het beste en mooiste van het gebied te verkennen door middel van vier verschillende routes en diverse overnachtingsplaatsen.
Heerlijke streekgerechten waarbij een authentieke Valenciaanse paella niet ontbreekt.
Een unieke fietstocht over goed begaanbare secundaire wegen in het achterland van de Costa Blanca.

Met deze prachtige uitgestippelde route krijg je als fietser het mooiste van het hele gebied te zien zonder dat je te ver landinwaarts gaat. Het is een mix van het beste van de bergen en de traditionele manier van leven van de provincie Alicante, én het beste van de Costa Blanca. Je begint je reis in Altea, de basis van deze routes. Het is een rustig authentiek dorp aan een brede baai, dat omgeven is door ongerepte bergen. Het heeft een prachtig oud centrum met pittoreske trapstraatjes en leuke kunstnijverheidswinkels en restaurants. Het is een geweldige plek wanneer je de drukte van Calpe en Benidorm wilt vermijden. Er zijn geen zachte zandstranden, maar er is ook geen enkele torenhoge flat in de buurt. En zelfs in de winter kun je er genieten van een drankje of een 'café con leche' in een van de bars aan de gezellige boulevard. Altea wordt nog altijd beschouwd als een van de mooiste en best bewaarde authentieke dorpen van de Spaanse Middellandse Zeekust. Wat tevens uniek is voor een badplaats in Spanje.

Opmerkingen:
Er zijn 3 goede en volledig uitgeruste fietswinkels in het gebied, twee daarvan zijn in Altea.
Er zijn mogelijkheden voor fietsverhuur, maar het wordt aangeraden om je eigen fiets mee te brengen, omdat je deze kent.
Je overnacht de eerste, tweede en laatste nacht in een 3-sterren hotel in Altea. http://www.hotelcapnegret.com
De overige nachten slaap je in een comfortabel hotel of een gezellig berghostel die op de route liggen.

Fietsweek Costa Blanca 1

Dag 1. zaterdag
Aankomst op het vliegveld van Alicante waar groepsvervoer is geregeld.  Je wordt naar je hotel aan de kust van Altea gebracht. Daar is genoeg ruimte in de kelder is om je fiets veilig te stallen. Ondertussen kan je met de rest van de groep gezellig een drankje drinken met uitzicht op zee, in de tuin van het hotel.
Dag 2. zondag
Een clubrit die je niet te ver van de kust brengt. Je start makkelijk maar rijdt dan iets meer landinwaarts om aan het constant golvende terrein van deze omgeving te wennen.
Je begint niet te snel, klimt en daalt langzaam om jezelf en je kunnen te testen. Zo kan de leiding zien of iedereen mee kan en of er eventueel iets aan de route aangepast moet worden. Maar dat is helemaal afhankelijk van de sterkte van de groep. Daarna kom je weer terug naar Altea om samen te genieten van een cafe con leche op een lokaal terras aan de kust.
Afstand: 69,3km. Stijgen: 1135m. Dalen: 1035m.
Dag 3. maandag
Vandaag een klassieke rit door het hart van de Marina Baixa, langs enkele van de mooiste dorpen van het gebied, zoals Guadalest en Confrides. Een 73 km lange tocht die je het traditionele  landelijke leven en het prachtige berglandschap van de provincie laat zien. Een continue, maar niet te moeilijke beklimming tot halverwege de route. Daarna maak je een mooie ronde die de rustige dorpjes als Quatretondeta aandoet, voordat je aankomt in Millena. Hier zal je samen met de groep overnachten in een gezellige hostal. Voor het diner maak je kennis met een beroemde boeren stoofschotel uit de streek. En als je zin hebt kun in de buurt van het hostal ook nog een lokale Almazara of olijfolieperserij bezoeken.
Afstand: 74,9km. Stijgen: 1774m. Dalen: 1150m.
Dag 4. dinsdag
Een cirkelvormige route die je door twee adembenemende passen, Port de Benifallin (1000m) en Tudons (1020m) leidt. Deze laatste is wel de meest bekende in het gebied. In sommige gevallen zijn er steile beklimmingen die je kracht en uithoudingsvermogen zullen testen. De lunch wordt gebruikt in een van de vele dorpjes die je onderweg, samen met de groep passeert. Een daarvan is Penaguila.  Het dorpje ligt op een kleine heuvel met een fantastisch uitzicht op de omgeving. Je verblijft nog een nachtje in de hostel in het rustige Millena.
Afstand: 72,8km. Stijgen: 1843m. Dalen: 1756m.
Dag 5. woensdag
Dit wordt een gemakkelijke en ontspannen dag na de grote beklimmingen van gisteren. Je rijdt naar het westen via een hele mooie, rustige en zeer goed berijdbare weg naar het dorp Pego. Door een smalle vallei die plotseling verandert in een weelderige groene tuin vol met sinaasappelplantages. Je  fietst 38 km overwegend vlak en bergaf tot aan je volgende bestemming. Hier gebruik je de lunch, of je kunt samen met de groep verder rijden naar de kust, om op een terras aan het strand iets te eten. Er is ook mogelijkheid om in de namiddag gezellig een koffie te drinken aan het strand, met of zonder fiets.
Afstand: 59,4km. Stijgen: 337m. Dalen: 965m.
Dag 6. donderdag
Vandaag ga je naar een van de meest afgelegen gebieden van de provincie. De schitterende Val de Ebo en de Val D'Alcali, met kleine authentieke dorpjes en rustige wegen die je rond heuvels, bossen en landerijen leiden. Bij het verlaten van Pego zigzagt de weg naar boven en  dit biedt je een prachtig uitzicht op de zee en de bergen. Net na de pas kom je beneden in de verborgen vallei van Val de Ebo, waar ja na een kort maar zeer steile gedeelte de volgende vallei de Val d'Alcali bereikt. Hier heb je opnieuw een korte maar pittige beklimming voor de boeg. Na het dorpje Facheca zit het harde werk er bijna op en ga je vooral bergafwaarts richting Denia, een populaire badplaats waar je  overnacht in een hotel.
Afstand: 84,1km. Stijgen: 1762m. Dalen: 1772m.
Dag 7. vrijdag
Helaas alweer de laatste dag. Maar je zal zeker onuitwisbare herinneringen aan deze rit overhouden. De ochtend begint met het vanaf zeeniveau beklimmen van de Mongo, een kleine heuvel aan de zee, waarna je het Natuurpark van Cap San Antonio kruist. Na een korte afdaling ga je weer terug het binnenland in om de Bernia, een andere klassieker van het gebied te beklimmen. De weg naar beneden zal je laten genieten van het uitzicht op de prachtige baai van Calpe en zijn enorme rots, die tevens natuurpark is aan de zuidkant, en Punta Moraira en de Cap de la Nao in het noorden. Lunchen doe je op een gezellig terras in de kleine baai van Moraira. Daarna volgt een makkelijke terugkeer via Calpe naar je hotel in Altea waar je samen met de groep de laatste avond zult doorbrengen.
Afstand: 93,7km. Stijgen: 1396m. Dalen: 1396m.
Dag 8. zaterdag
Groepstransfer naar de luchthaven van Alicante.

Fietsweek Costa Blanca 2Trip Info
6 dagen fietsen
7 overnachtingen hotels en hostels
Samenkomst in Alicante
Alle ontbijten + 5 diners
Groepsgrootte: 5-14 persoon
Prijs: €1055 pp

Wat is inbegrepen
Professionele lokale fietsbegeleiding
Groepstransfer van en naar de luchthaven van Alicante op dag 1 en dag 8
Alle accommodaties zoals beschreven in het reisdossier
Maaltijden zoals beschreven in het maaltijdenplan
Een volgwagen
Bagagetransfers naar de overnachtingplaatsen op dag 3, 5 en 6

Wat is niet inbegrepen
Vlucht naar en van Alicante
Reisverzekering
Vervoer naar de luchthaven (anders dan de enkele groep overdracht aan het begin en einde van de reis)
Sommige maaltijden zoals beschreven in het maaltijdenplan
Tips voor het ondersteunend personeel en de gids
Eigen kosten, drankjes, souvenirs, enzovoorts
Fietsvervoer op de vlucht - neem contact op met je vliegtuigmaatschappij voor de kosten

Data
Februari, maart, april, oktober, november en december
Medio februari en eind september zijn er pittoreske 'Moros y Cristianos' festiviteiten in Altea
21 tot en met 23 april beroemde Moros y Cristianos feesten in Alcoy, rond 1 november (Allerheiligen) de grootste ´Mercado Medieval´ van Spanje in Cocentaina

Hasta Pronto © 2011 - 2016