Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Ajoarriero, een smakelijk visgerecht uit het noorden van Spanje

Ajoarriero, een eeuwenoud recept van de muilezeldrijvers in het noorden van SpanjeAjoarriero, wat letterlijk knoflook van de muilezeldrijver betekent, is een typisch visgerecht uit het noorden van Spanje. Het gebruik van kabeljauw gaat terug tot in de Romeinse tijd toen men begon met het pekelen van voedingswaren om ze langer houdbaar te maken.

Dezelfde procedure paste men ook in de middeleeuwen nog toe. Alleen werd toen de vis vooral gebruikt door de armen, die dankzij dit goedkope product voldoende te eten hadden. Kabeljauw werd desondanks pas in de zeventiende eeuw erg populair bij de Basken, maar vandaag de dag is het een maaltijd die je overal in Spanje kunt tegenkomen.

Dit recept dateert uit de tijd dat de muilezeldrijvers van Zoragoza naar Bilbao wandelden om er op een van de markten hun goederen te verkopen. Op de route hield men zo nu en dan even halt aan de oever van een rivier om iets te eten en de dieren te laten rusten.

In die periode nam men nog geen verse stukken vlees of vis mee. Vooral in de zomer was dat onbegonnen werk want alles zou direct bederven. Daarom stopten de mannen hun zadeltassen vol met gezouten voedingswaren, zoals bijvoorbeeld de gepekelde kabeljauw die we in dit recept gebruiken.In Spanje is het eten van gezouten kabeljauw erg populair

De vis werd gewassen in de rivier en samen met wat olijfolie, veel look, paprika en tomaten in een aardewerk pot boven een vuurtje gekookt. Hoewel de naam ajo verwijst naar het kruid waarmee de schotel op smaak wordt gebracht, gaat het om een gerecht met kabeljauw.

De maaltijd werd voor het eerst geserveerd in herbergen en pensions en pas veel later kwam het ook op tafel in de luxe restaurants.

Wat ik heb gebruikt voor twee personen: Een stuk gezouten kabeljauw van ongeveer 350 gram, 1 blikje fijngehakte tomaten 410 gram, 6 tenen look in fijne plakjes gesneden, 120 gram rode piquillo pepers uit blik in reepjes gesneden, 1 in fijne reepjes gesneden groene puntpaprika, een beetje pimenton dulce, een theelepel suiker, een scheut witte wijn en eventueel enkele aardappelen of wat rijst.

We beginnen met het ontzouten van de gedroogde vis. Zet deze een dag in koud water. Ververs het water gedurende deze periode drie keer. Laat de kabeljauw daarna uitlekken in een vergiet en dep hem droog met keukenpapier. Snij de vis in stukken.

Doe wat olie in een pan en voeg de fijngesneden look en de reepjes rode pepers toe. Strooi er een beetje pimiento dulce over. Zet op een laag vuur en roer alles een paar keer om. Laat dit een minuut of vijf zachtjes bakken. Let wel op dat de look niet aanbrandt.Fijngesneden ingrediënten voor het smakelijke visgerecht Ajoarriero

In een andere pan bak je de groene puntpaprika en de in halve ringen gesneden ui. Wanneer de paprika zacht is zijn de groenten gaar en mag je er nog een theelepeltje suiker doormengen.

Nu kunnen de stukjes kabeljauw bij de rode paprika en de look. Terwijl je alles goed mengt giet je de inhoud van het blikje tomaten in de pan. Laat alles lekker pruttelen, en voeg dan ook het groene paprika-ui mengsel toe.

Als laatste voeg je een flinke scheut witte wijn toe. Zorg ervoor dat het mengsel goed warm is en serveer het met aardappelen of rijst.

Als je er aardappeltjes bij wilt eten, kun je die het best voorgaren en op het laatste moment even laten meepruttelen in de saus. Om de schotel wat luxer te maken kun je ook verse zalm, gambas, krab en kreeft of een andere witte vis toevoegen. Smakelijk eten ¡que aproveche!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016