Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Bandieten, smokkelaars en stropers in het achterland van Malaga

Het museum van de Andalusische struikrover in RondaWanneer je enkele eeuwen geleden als goed bedeelde burger door de bergen van de Serrania de Ronda reed, was je je leven vaak niet zeker. Bandieten, stropers en smokkelaars regeerden over het gebied, en beroofden er de rijken die in hun postkoets door het achterland van Malaga reisden van hun bagage, juwelen en pesetas. Deze goederen waren meer dan welkom bij de landarbeiders en dagloners, die als gevolg van de slechte economische omstandigheden vaak in grote armoede leefden.

De Andalusische bandoleros worden in boeken en films meestal afgestempeld als romantische bandieten en helden. Zwervend door de bergen verzetten ze zich met hand en tand tegen de wetten en het gezag van het land, om zo de laagste klasse van de bevolking te ondersteunen. De realiteit was echter niet zo rooskleurig. Want de keuze om familie en vrienden te verlaten en zich terug te trekken in de onherbergzame natuur, kwam meestal tot stand uit persoonlijke miserie en een groot gebrek aan geld. Ook gebeurde het regelmatig dat mensen tijdens de plunderingen van het leven werden beroofd. Soms hadden de bandieten de burgers echter op de hand, en werden dan voorzien van een goede maaltijd en een onderdak.El Tempranillo werd beschouwd als de Andalusische Robin Hood

Een van de beroemdste, en tevens meest geliefde bandieten was El Tempranillo. Hij kreeg de bijnaam nadat hij op zeer jonge leeftijd in dit misdadige circuit belandde. José Maria Hinojosa Cabacho was volgens velen een model struikrover, en werd beschouwd als de Andalusische Robin Hood. Hij was intelligent, beleefd, dapper en had temperament. Met zijn charmes wist hij iedere dame of oudere te verleiden. Hij zorgde er ook altijd voor dat de reiziger die hij beroofde nog genoeg geld had om een volgend halte te bereiken.

Omdat hij de streek op zijn duimpje kende werd hij later ingezet in het Squadron Franco ter bescherming van Andalusië. Op 23 september 1833 had hij zijn laatste missie. Hij zou een voormalig collega naar het gerecht brengen. Onderweg werd hij echter in een hinderlaag gelokt, en in koele bloede doodgeschoten. Zo treurig eindigde het leven van deze alom bekende bandiet die de rijken beroofde om het aan de armen te kunnen schenken. Het graf van María José kun je bezoeken op de binnenplaats van de kerk in Alameda, niet ver van de plaats waar zijn lichaam werd gevonden.

Een blik in het dagelijkse leven van de bandietIn 1844 had de overheid genoeg van alle rovende bendes, en vond het de hoogste tijd om de strijd met hen aan te gaan. Daarvoor werd het landelijke politiekorps de Guardia Civil in het leven geroepen, dat schoon schip moest maken met deze ongemanierde en stelende lui. Veel bandieten kwamen gedwongen bij het korps in dienst. De struikrovers hielden echter nog stand tot het begin van 1934, het jaar dat de laatste bandolero van Andalusië stierf.

Ben je ook geboeid door de levensstijl en geschiedenis van de struikrovers, dan bezoek je het best het Museo del Bandolero in Ronda. In een van de eeuwenoude huizen van deze mooie historische stad worden alle legendes uit de doeken gedaan. In verschillende ruimtes worden privécollecties tentoongesteld, waaronder wapens, kleding, een nagebootste grot waar de rovers zich schuil hielden, een kleine herberg, veel foto's en documentatie. Het museum werd geopend in 1995 en schijnt uniek te zijn in de wereld. Het is dagelijks geopend. In de herfst en wintermaanden van 11:00 tot 19:00 uur, en in de lente en zomer van 11:00 tot 20:30 uur.

Nog leuker is het om de Ruta de Tempranillo te volgen. De route verbindt alle kleine dorpen in het binnenland van Andalusië die met het leven van deze romantische bandolero te maken hebben. In Alameda, Badolatosa, Benameji, Casariche, Corcoya, Jauja en Palencia kun je de sfeer en herinneringen opsnuiven van het banditisme in de negentiende eeuw.                   

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016