Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Berenjenas de Almagro uit Castilla la Mancha

De Almagro aubergineWanneer je regelmatig naar Spanje komt of als je hier woont, zal je ze vast wel eens gezien hebben op een of andere markt. Enorme geglazuurde potten die volgestopt zijn met berenjenas de Almagro. Het waren de Moren die de aubergine in Spanje introduceerden, maar uiteindelijk ligt de oorsprong van deze vruchtgroente in India.

De Almagro aubergine is een inheemse variëteit, die uitsluitend geteeld wordt in el campo de Calatrava, het hart van Castilla La Mancha. Dit levert een uitzonderlijk product dat ook nog eens uniek is in de wereld.

In de jaren veertig begon men door een overschot aan aubergines, met het verkopen ervan. Men vervoerde ze in houten tonnen naar Madrid, waar ze verkocht werden op de markt. Zo won de berenjena de Almagro stukje bij beetje aan populariteit. En iets meer dan twintig jaar later werd de eerste fabriek geopend waar de vruchtgroente door middel van een volledig industrieel proces in glas en blik werd verpakt.

De aubergine wordt gezaaid in februari, en geoogst vanaf juli tot de maand november. Om het uiteindelijke resultaat van een heerlijke zure tapa te verkrijgen ondergaat de vruchtgroente een heel proces.

Allereerst worden ze gehalveerd en zo'n tien minuten gekookt. En daarna worden ze een week of twee in grote houten vaten gestopt om te fermenteren. De marinade die men daarbij gebruikt wordt meestal gemaakt met azijn, plantaardige olie, zout, komijn, knoflook, paprika en water. Wanneer ze goed op smaak zijn vult men de kleine aubergines met een stukje rode peper. Om ze bijeen te houden gebruikt men een soort prikker die gesneden wordt uit de steel van een venkelknol.

Nadien worden de aubergines verpakt in blikken of glazen potten. En om er nu voor te zorgen dat je ze wat langer kunt bewaren wordt er azijn bijgevoegd. Zo blijven ze geopend nog minstens een week goed.

Men eet de zure aubergines als voorgerecht of tapa. Volgens de Spanjaarden zijn ze supergezond, en passen ze uitstekend in hun mediterrane dieet. Tegenwoordig kun je ze in de supermarkt ook steeds vaker per stuk kopen.

Eén goede raad: Eet ze alleen bij een lekker glas koel bier, want door het hoge gehalte aan zuur in je mond gaan de heerlijke aroma's van een goede wijn helemaal verloren.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016