Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Bezoek Altea, een van de meest pittoreske kustplaatsjes aan de Costa Blanca

De blauw met wit geglazuurde koepels van de parochiekerk van Altea zie je al van ver en vestigen alle aandacht op dit oude vissersdorpWanneer je dol bent op authentieke Spaanse dorpen en er tijdens je vakantie graag door de smalle straatjes slentert om pittoreske plaatjes te schieten, bijzondere winkeltjes te ontdekken of er simpelweg met een lekker verfrissend drankje en wat tapas wilt relaxen op een gezellig terras, dan is een bezoek aan Altea aan de Costa Blanca bijna een must.

De ronde, blauw met wit geglazuurde koepels van de parochiekerk Nuestra Señora del Consuelo herken je al van ver, en vestigen direct alle aandacht op dit van oorsprong oude vissersdorp.

Men beweert dat het stadje werd gesticht tijdens de Moorse periode. Het was toen niet meer dan een ommuurde boerderij op de top van een grote klif. Men noemde het Altahia.

De geschiedenis van Altea ligt in de vele beschavingen die er door de eeuwen heen hebben gewoond. Iberiërs, Grieken, Feniciërs, Romeinen en de Moren, iedere cultuur liet er zijn sporen na. De Grieken en Romeinen hielden zich bezig met de handel en bouwden pekelfabrieken voor vis langs onze prachtige kust. De Moren waren verantwoordelijk voor de verbetering van de landbouwtechnieken en zorgden dat het vistuig werd verfijnd.

Tijdens je wandeling naar het historische centrum word je verrast met schilderachtige doorkijkjes richting de azuurblauwe Middellandse ZeeTijdens de laatste jaren van de Moorse overheersing behoorde Altea tot het rijk van Denia. Uit documenten blijkt dat het later werd veroverd door James I van Aragon en deel uitmaakte van de Kroon van Aragon. Tijdens de zestiende eeuw werd het gehele gebied in de buurt van de monding van de rivier Algar ontvolkt, totdat het in 1617 weer door christenen werd bewoond.

Van alle historische overblijfselen zijn ondermeer de ruïnes van Fort Bèrnia in de Sierra Bernia nog te bekijken. Het kasteel werd in 1562 gebouwd met als doel toezicht te houden over de Moorse bevolking die al verschillende keren in opstand gekomen was.

Laat het strand en de boulevard eens voor wat ze zijn en wandel de heuvel op richting de oude toegangspoort om een kijkje te nemen in het historische binnenstadje.

De klim naar boven is alleen al een belevenis op zich. Je loopt door sfeervolle steile trapstraatjes waar potten gevuld met bloemen of kleurige bougainvilles tegen de witgekalkte huizen staan. Onderweg word je verrast met schilderachtige doorkijkjes richting de azuurblauwe Middellandse Zee.

Eenmaal boven kom je op het plein bij de beroemde kerk, waar bars en restaurantjes te vinden zijn. Alle steegjes van het casco antiguo komen uit op deze centrale Plaza de la Iglesia. Geen wonder dat wanneer de bevolking iets te vieren heeft, dat altijd op deze plek gebeurt.

Wanneer de bevolking van Altea iets te vieren heeft gebeurt dat meestal op Plaza de la IglesiaTijdens de zomermaanden staan er overal terrassen en lopen de mensen af en aan. Aan de rand van het met kiezelsteentjes geplaveide kerkplein kijk je uit over de zee. Aan de ene kant zie je de Peñon de Ifach, de enorme rots voor Calpe, en aan de andere zijde het natuurgebied Sierra Helada met de vuurtoren van Albir en de torenhoge flats van Benidorm.

In de omliggende straten zijn tal van kunst- en nijverheidswinkels en boetieks waar handgemaakte sieraden, mooi aardenwerk en speciale kleding worden verkocht.

In de jaren zestig en zeventig was Altea dé ontmoetingsplaats voor kunstenaars en hippies. Veel van hen hebben er dan ook al jarenlang een vaste verblijfsplaats, en proberen tijdens de drukke zomermaanden hun werken in een van de galeries aan de man te brengen.

Een bezoek is niet compleet zonder een etentje in het historische centrum of aan de gezellige boulevard. Wij gaan zelf het liefst bij een bar of restaurant die lokale gerechten serveert.

Het meest bekend zijn de verschillende soorten rijstgerechten zoals de typische Valenciaanse Arroz a Banda of een speciaal bereidde Paella met schaal- en schelpdieren, kip of konijn. Natuurlijk kun je met een aantal tapas ook prima een maaltijd samenstellen. Het smaakt altijd lekker en is heel gevarieerd.

Je bezoek aan het stadje is niet compleet zonder een etentje in het historische centrum of aan de boulevardWisten jullie trouwens dat de oude centrum van Altea met z'n witgekalkte huizen en blauw geglazuurde kerkkoepels tot cultureel erfgoed is verklaard en de titel Historische Stad heeft gekregen? Dit is een geweldige beoordeling die uniek is in de regio Valencia. Nóg maar eens een reden om een bezoekje te brengen aan dit schilderachtige stadje.

Wat mij betreft is Altea een van de meest pittoreske kustplaatsjes van de Marina Baixa, en een bezoek tijdens je vakantie aan de Costa Blanca meer dan waard!

Reacties

  • Gast
    Annemarie Douglas dinsdag, 19 juli 2016

    Ik hoop eens in dit mooie gebied te wonen en allicht van de winter al te komen kijken.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016