Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Bodegas Alvear in Montilla is een van de meest toonaangevende wijnhuizen in Spanje

De oude vaten van Bodegas Alvear worden schoongemaakt en weer opnieuw gebruiktIn de Cordobese Sierra de Montilla y Moriles ten noorden van Malaga, ligt aan een klein met bomen begroeit park in het stadje Montilla, het wijnhuis Alvear. De bodega wordt gezien als een van de meest toonaangevende in Spanje, en is ondertussen wereldberoemd.

Het is de oudste wijnmakerij in Andalusië, die in 1729 werd opgericht door Don Diego de Alvear. Bijna driehonderd jaar later wordt het bedrijf nog altijd door nazaten van deze familie gerund. Ondertussen is dat al de achtste generatie.

De prachtige streek staat al eeuwen bekend voor de geweldige opbrengst van de Pedro Ximénez, een hoge kwaliteitsdruif die wordt gebruikt voor het bereiden van een droge en zoete Montilla. De wijnstokken worden gekweekt op bijzonder kalkrijke bodems. Samen met de zon geeft dit de druif een uitzonderlijke kwaliteit. De legende vertelt dat een soldaat die het Spaanse leger diende in Vlaanderen, een wijnstok meenam toen hij terugkeerde naar zijn vaderland. Daarmee gaf hij tegelijkertijd z'n naam aan deze vrucht.

De druiven voor de zoete wijnen liggen op enorme matten van espartogras te drogen in de zonNa de oogst, die meestal plaatsvindt in de maanden augustus en september, legt men de druiven waarvan de zoete wijnvariant wordt gemaakt op enorme matten van espartogras, te drogen in de hete zomerzon. Op het veld dat grenst aan de bodega worden ze iedere dag met de hand gekeerd. Het is een enorm karwei, maar op deze manier stijgt het suikergehalte, en tijdens het verliezen van het vocht worden deze suikers ook nog eens geconcentreerd.

Aan de rozijnen wordt druivenalcohol toegevoegd. Daarna rijpt de wijn ongeveer vijf jaar in houten vaten die bovenop de vaten worden gelegd van een Pedro Ximénez wijn van een voorafgaande oogst. In feite is het eindresultaat een heerlijke sherry, maar de wijn mag niet zo genoemd worden omdat sherry een beschermde naam is die alleen in Jerez de la Frontera mag worden gebruikt.

Door middel van een solera systeem worden verschillende oogstjaren met elkaar vermengd. Dus wanneer de wijn uit het onderste vat deels wordt gebotteld vult men dit langzaam weer bij met wijn uit de vaten die er bovenop gestapeld liggen. Hiervoor gebruikt men flexibele slangen, een zogenaamde octopus. De bovenste bevatten de jongste wijn, terwijl de onderste vaten een wijn uit 1927 als inhoud hebben.

De opeengestapelde wijnvaten in de kelders van Bodegas AlvearVolgens de gids die ons in de ruimtes rondleidt werkt de bodega het liefst met oude vaten, omdat de nieuwe teveel van hun houtaroma aan de wijn zouden afgeven. En dat komt de smaak van de fino en zoete desserwijnen absoluut niet ten goede. Daarom worden oude vaten om de zoveel tijd gedemonteerd, schoongemaakt en weer in elkaar gezet.

Ook stof afnemen doet men niet, want hoe meer spinnen er rondlopen hoe beter het is. Daardoor krijgen schadelijke insecten en andere beestjes die het hout van de wijnvaten zouden kunnen aantasten geen kans. In de zomer wordt de vloer die bedekt is met zand soms nat gemaakt om de luchtvochtigheid en temperatuur in de kelders op peil te houden. Dit is van belang voor de rijping van de wijn.

Alvear wijnen worden in heel Spanje verkocht, en daarnaast gaat zo'n veertig procent naar het buitenland.

Heb je na het lezen van mijn blog ook zin gekregen om eens in de bodega van Alvear rond te neuzen? Dan kun je er een rondleiding met kleine degustatie boeken, waarbij je van drie verschillende wijnen inclusief tapa proeft.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016