Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Catalonië en hun bijzondere viering van kerst

El Caga Tío is een typische kersttraditie die alleen in de provincie Catalonië te vinden isCatalonië is een regio apart, die zich het liefst zou afscheiden van de rest van Spanje. De mentaliteit van de mensen, de bouwstijl en de cultuur...alles is er anders dan in de rest van het land. Naast het Catalaans, dat in 1976 erkend werd als een officiële taal, en het heerlijke krokante Pan Catalan met vers geraspte tomaat, hebben ze hier zelfs een eigen dans die begeleid wordt door typische instrumenten. Ook in hun bijzondere manier van het vieren van Kerstmis zie je een aantal van deze verschillen terug.

Een mooi voorbeeld is El Caga Tío of Tío Nadal die zo'n vijftien dagen voor de kerst in heel veel huiskamers in Catalonië verschijnt. De holle boomstam is versierd met een traditionele Catalaanse barret in de kleuren rood en zwart, en heeft een vriendelijk lachend gezicht. Hij leunt op twee dunne takken die dienen als benen, en om hem 's nachts lekker warm te houden legt men een dikke warme deken of barrentina over hem heen.

Tío Nadal is op vrijwel iedere kerstmarkt in Catalonië te koop Caga wordt uitgesproken als Caca en betekent kakken. Tío Nadal poept dus volgens de traditie alle geschenkjes uit. Het is de bedoeling dat de kinderen goed voor Tío Nadal zorgen, en hem dagelijks veel eten geven, deste meer lekkernijen kunnen ze van hem verwachten. Hij wordt gevoed met noten en fruit, die elke avond weer op een mysterieuze wijze lijken te verdwijnen.

En op kerstavond is het dan eindelijk zo ver. Na het diner beginnen de kinderen speciale liedjes te zingen, en slaan ondertussen zachtjes met een stok op het achterste van El Caga Tío. Op dat moment bezorgt hij onder de deken zijn presentjes in de vorm van Turrón, neules (wafeltjes), polvorones of een flink stuk chocolade. De zoetigheden worden meestal direct genuttigd als dessert. Een ui of ei betekent tegelijkertijd het einde van de pret, en het moment waarop El Caga Tío weer voor een jaar in de kast, maar vaak ook in de kachel verdwijnt.

Kinderen kunnen op de markt een enorme Tío Nadal bewonderen die voor ieders ogen snoepjes produceertDeze traditie heeft een eeuwenoude oorsprong die teruggaat naar de tijd dat de openhaard een belangrijk middelpunt van het gezinsleven was. Wanneer Tío Nadal zijn werk had gedaan, werd hij in de haard gegooid en verbrand. De as werd bewaard, en later verspreid tussen de gewassen in de tuin om zo de vruchtbaarheid van de grond te bevorderen. 

De grootste kerstcadeaus worden in Spanje pas op 6 januari afgeleverd door de Drie Koningen of Los Reyes Magos. Daar kijkt ieder kind vanaf het begin van de kerstvakantie al reikhalzend naar uit!

Wanneer je ook graag mee wil doen met deze typische Catalaanse traditie, koop dan je Tío Nadal op een van de kerstmarkten in de streek. Vaak is daar voor de kinderen ook een enorme Tío Nadal te bewonderen die voor ieders ogen z'n snoepjes produceert.

© foto's Minke Straalman

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016