Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Chocolates Pérez in Villajoyosa, al meer dan een eeuw passie voor chocolade

De familie Pérez in Villajoyosa maakt al meer dan een eeuw heerlijke chocoladeDe cacao doet z'n intrede in Europa nadat de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernan Cortés in 1519 voet aan land zet in Mexico. Hij wordt er als een echte vorst onthaald en krijgt van de inwoners een cacaoplantage cadeau. Hij schat meteen de waarde in van zijn geschenk en beseft wat het voor de bevolking moet betekenen. Op zijn terugreis richting het Iberisch Schiereiland neemt hij dan ook een scheepslading vol cacaobonen met zich mee.

De monniken van het Monasterio de Piedra vlakbij Zaragoza mogen de delicatesse als eerste uitproberen. In het jaar 1534 bereidden zij in hun klooster het toen nog bittere drankje. Het oorspronkelijke brouwsel van de Azteken bevatte namelijk helemaal geen suiker.

Omdat men het recept wilde aanpassen aan de smaak van de Europeanen duurt het toch nog bijna een eeuw eer het goedje zich naar Italië, Frankrijk, Engeland, Nederland en Duitsland verspreidt. Pas wanneer de cacao gezoet wordt met honing en vanille krijgt het de smaak die te vergelijken is met onze hedendaagse chocolade.

Een Italiaanse inwoner van La Vila bracht de eerste steen naar het stadje waarop de cacaobonen konden worden gemalenOok de inwoners van Villajoyosa was ondertussen de vraag naar cacao niet ontgaan. Volgens een historicus bracht een Italiaanse inwoner van La Vila de eerste steen naar het stadje waarop de cacaobonen konden worden gemalen.

Langzaamaan ontstonden er in ruimtes aan de achterzijde van verschillende woonhuizen kleine familiebedrijven waar men traditionele, met de hand gemaakte chocolade produceerde. Op een gegeven moment waren er zelfs meer dan dertig ondernemingen die hun waar tot ver over de grens wisten te verkopen.

Helaas zijn er vandaag de dag nog maar drie fabrieken in het stadje te vinden die in de concurrentiestrijd hun hoofd boven water wisten te houden, namelijk Valor, Pérez en Clavileño. Ze hebben allemaal een museum dat je gratis kunt bezoeken.

Wij kozen voor het familiebedrijf Pérez waar men al meer dan 130 jaar chocolade maakt. We kregen er een leuke rondleiding langs een aantal oude machines en in de productieruimte. Natuurlijk eindigt het bezoek altijd in een winkel waar het mogelijk is om de vervaardigde lekkernijen te kopen zodat je thuis nog even verder kunt genieten van het heerlijke product.

Pas nadat de monikken vanille en honing aan het recept van de Azteken hadden toegevoegd kreeg het de smaak van onze hedendaagse chocoladeWanneer we aan de achterzijde van het huis aan de Partida Mediases 1 binnengaan worden we ontvangen door iemand van de familie Pérez. Hij vraagt ons vriendelijk of we een rondleiding willen en steekt direct van wal.

Hij praat honderduit over de cacaoplantages in Mexico en centraal Amerika, de in schepen aangevoerde juten balen vol met cacaobonen in de haven van Villajoyosa, en het proces van het drogen en roosteren van de zaden zodat de typische aromas worden gevormd.

Ondertussen krijgen we een bekertje met een koel chocoladedrankje aangeboden. Het is onverwacht licht en smaakt heerlijk verfrissend.

Daarna worden we meegenomen naar de productieruimte. Op het moment dat we er zijn wordt er jammer genoeg niet gewerkt vanwege de zomervakantie. Pas na half augustus gaat men weer aan de slag.

Na uitleg over de aanwezige machines en het tonen van een paar korte filmpjes op zijn mobieltje laat Gazpar ons zien hoe na een lang proces de chocolade verpakt in een mooi label in de koelruimtes van zijn bedrijf terechtkomt.

De winkel van Chocolates Pérez lijkt op een ouderwetse snoepwinkel en nodigt uit tot kopenDan is het tijd voor het lekkerste moment van de tour...het proeven van verschillende producten in de winkel van Pérez.

De verkoopruimte ziet er uit als een ouderwetse snoepwinkel en nodigt uit tot kopen. Er staan en hangen allerhande voorwerpen die alles te maken hebben met het fabriceren van de zoetigheid.

In de toonbank ligt de chocolade verpakt in verschillende kleurrijke labels die duiden op een specifieke smaak. Chocoladeparels, bonbons, cocaopoeder en zelfs boter die je kunt smeren wanneer je huidproblemen hebt, er is echt vanalles te krijgen.

Wanneer ons dan ook nog eens wordt verteld waar het product allemaal wel niet goed voor is gaat de knop bij me om. En met een tas vol lekkernijen en een leuke ervaring rijker rijden we terug naar Altea, waar de eerste reep chocolade heel waarschijnlijk dezelfde dag nog genuttigd gaat worden.

Reacties

  • Annemarie Douglas
    Annemarie Douglas donderdag, 18 augustus 2016

    Wat leuk zijn zulke stukjes. Ik kom uit Suriname en ken de cacao van de plant en de Jaminplantages in het district Commewijne, waar ik met mijn ouders gewoond heb. Bovendien waren vader en grootvader van mijn moeder beiden directeur van dezelfde suikerplantage, die nu van vrienden is.
    In Spanje heb ik op weg van Madrid naar Almazan in een klooster heerlijke honing gekocht en in Almazan yema's. Ontzettend lekker.
    Trekken door het Spaanse land vond ik erg leuk. Daarom geniet ik van deze stukjes en hoop de beschreven tochtjes binnenkort zelf te kunnen maken. Echt genieten was logeren in de Parador de Siguenza. Ik leer graag over wat er nog meer is. Life is what you make of it.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 22 januari 2019
Hasta Pronto © 2011 - 2016