Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Cider, de smaak van het groene Spanje

Bij Sidra Crespo in het dorp Sales wordt de cider nog op een traditionele manier gemaaktWanneer je door het noorden van Spanje reist en Asturië aandoet, kan je niet om het bezoeken van een karakteristieke sidreria heen. Of het brouwsel nu tot je favorieten behoort of niet, je moet de sfeer in zo'n bar toch absoluut eens proeven. Voor de bewoners van Asturië is cider echter veel meer dan een drankje. Het behoort al eeuwenlang bij hun cultuur en levensstijl en is hét symbool van de regio, waar ze apetrots op zijn.

De cider is trouwens ook nog eens uniek omdat het als enige in de wereld van een aanzienlijke hoogte in het glas moet worden gegoten. Tijdens het inschenken dient het vocht precies op de rand van het glas terecht te komen. Zo komt er zuurstof bij, waardoor de typische aroma's vrijkomen.

De barman, die met een deftig woord escanciador wordt genoemd, vult het grote brede glas telkens met maar een paar centimeter van de licht alcoholische appeldrank. Het brouwsel mag namelijk niet te lang blijven staan omdat de frisse, mousserende smaak dan snel verdwijnt. Om volop van je drankje te  genieten dien je het glas in een teug leeg te drinken. Voordat men het nog een keer vult wordt het laatste restje op een met zaagsel bestrooide bodem of in een kleine ton gegooid. Zo is het glas schoon voor het volgende gebruik.

Het grootste deel van de appels voor de cider komt van eigen gaarden rondom het bedrijfOm ons in de wereld van de cider te verdiepen brengen we een bezoek aan Sidra Crespo in het dorp Sales, waar de drank nog op een traditionele manier wordt gemaakt. Paco, die alweer tot de derde generatie brouwer behoort zal ons een rondleiding geven. Vol enthousiasme vertelt hij over het bedrijf dat meer dan een halve eeuw geleden door zijn grootvader werd opgericht. In de jaren dertig van de vorige eeuw begon hij met het produceren van cider in een eenvoudige kleine ruimte. Het zou nog tot 1967 duren tot de hal werd aangekocht om er vijftien kastanjehouten vaten neer te zetten zodat een grotere productie mogelijk werd. Later moderniseerde men ook het bottelen. Op dit moment heeft Crespo een capaciteit van 300.000 liter, en komt met drie verschillende variëteiten cider op de markt.

In Asturië groeien heel veel appels. Toch zijn niet alle soorten geschikt om de lijfdrank van de inwoners van de streek te bereiden. De kunst is om de juiste mix te vinden voor het perfecte drankje. Er zijn in totaal vijfentwintig appelrassen gekwalificeerd voor het maken van een goede cider. Sidra Crespo gebruikt er slechts twee voor het samenstellen van hun beste product dat te koop is onder de naam El Sueve.

Tijdens het inschenken dient het vocht precies op de rand van het glas terecht te komen zodat de typische aroma's vrijkomenHet oogsten van de vruchten begint eind oktober. Het grootste deel komt van eigen gaarden die rondom het bedrijf liggen, maar omdat dit niet voldoende is plukt men ook appels van bomen in de buurt. Eenmaal aangekomen bij het bedrijf gaan de vruchten als eerste over de lopende band waar ze een flinke wasbeurt krijgen. Daarna worden ze in bakken gegooid en geperst. Om de maximale hoeveelheid sap uit de appels te halen duurt dit proces ongeveer drie dagen. De pulp die hierna overblijft gaat als koninklijke maaltijd naar de koeien op een nabijgelegen boerderij.

Ondertussen zijn de authentieke kastanjehouten vaten die in een andere, geacclimatiseerde opslagruimte van 15 graden staan, grondig schoongemaakt. Dit blijkt een vak apart. De persoon die het karweitje krijgt toebedeeld mag niet te groot zijn van postuur, en absoluut geen fobie hebben voor een afgesloten ruimte. Hij dient zich door de kleine opening aan de voorzijde van de ton naar binnen te wringen. Met een harde bezem wordt dan alles grondig geschrobd en geschuurd. Geen randje mag vergeten worden, want een klein beetje vuil kan de kostbare inhoud van een heel vat verknallen.

Het sap wordt daarna in de vaten gepompt waar de vruchtsuikers met behulp van zuurstof worden omgezet in alcohol. De tweede gisting vindt plaats in afgesloten vaten, en na een paar maanden is de cider klaar om te drinken. Alles fermenteert dus op een natuurlijke manier, er komt geen korrel suiker aan te pas.

Sidra Crespa komt met drie verschillende variëteiten cider op de marktDe drank die men niet direct consumeert wordt gebotteld in de typisch gevormde groene fles die in het jaar 1880 speciaal voor de alcoholische appeldrank werd ontworpen. De ronde vorm en lange hals zorgen ervoor dat het inschenken van de cider perfect verloopt. Het leeggoed wordt al sinds de ingebruikname in grote aantallen verzameld, gereinigd en hergebruikt.

Beheers je de kunst van het inschenken niet, dan is er altijd nog een hulpmiddel op de markt waarmee je de handelingen van een Asturiaanse escanciador ook thuis kunt evenaren. In elke winkel van drank en streekproducten in Asturië verkopen ze speciaal gevormde doppen die je op de hals van de fles dient te plaatsen. Wanneer je de cider dan in het glas giet geeft dit hetzelfde effect dan wanneer de Asturiaanse barman het voor je zou hebben gedaan.

In het kleine dorp Nava is op de Plaza Príncipe de Asturias een cidermuseum gevestigd. Tijdens je bezoek aan het interactieve museum kom je heel veel te weten over de cidertraditie en -productie in de streek. Let op, het museum is op maandag gesloten.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 22 januari 2019
Hasta Pronto © 2011 - 2016