Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De Basiliek van de inwoners van Valencia

De kerkje van de inwoners van de stad ValenciaVinden jullie Valencia ook zo'n heerlijke stad? Het is er niet te groot, de meeste bezienswaardigheden in het centrum zijn makkelijk aan te lopen, en wanneer je het moderne Oceanografic wilt bezoeken pak je lekker de fiets en rijdt er via el Jardínes del Turia zo naartoe.

Voor m'n "Elke dag Spanje" blog heb ik al mooie historische plekjes beschreven. Maar dit kleine kerkje wil ik jullie toch ook niet onthouden. Hier lopen voornamelijk de Valencianen even naar binnen om een kruisje te slaan, de Maagd te bewonderen, of een biecht af te leggen bij meneer pastoor.

Bijna iedereen bezoekt de grote Kathedraal die bekend staat om de Heilige Graal, en de mooie vijftiende eeuwse fresco's. Terwijl er nog geen honderd meter verderop, aan de Plaza de la Virgen, de Basílica de Nuestra Señora de los Desamparados staat. Dit barokke kerkje werd gebouwd tussen 1652 en 1667 en is gewijd aan de patroonheilige van de stad, onze Lieve Vrouw van de hulpbehoevenden. Het is de enige kerk in het historische centrum van Valencia die niet op oude fundamenten is gebouwd, maar vanaf de grond opnieuw is opgericht. De basiliek had het doel geesteszieken, daklozen en weeskinderen te helpen.

De buitenkant ziet er heel eenvoudig uit, maar binnenin is de ovale koepel prachtig versierd met kleurrijke fresco's van de Spaanse schilder Antonio Palomino. Het uit hout gesneden beeld van de maagd, staat centraal in de ruimte. Vroeger werd het waarschijnlijk gebruikt tijdens de begrafenissen van de hulpbehoevenden. En pas in de achttiende eeuw werd het versierd met luxe gewaden en sieraden, en zijn er twee kinderen aan haar voeten geplaatst.

Op de verdieping van het kerkje bevindt zich een kleine zaal. Op aanvraag van groepen kan het beeld van de Maagd richting deze ruimte gedraaid worden, zodat men haar in alle rust kan aanbidden.

De kerk, die op 5 juni 1981 werd uitgeroepen tot Nationaal Historisch Moment, is dagelijks geopend van maandag tot en met zondag van 07.00 tot 14.00 en van 18.00 tot 21.00 uur.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 09 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016