Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De Cabalgata de Reyes Magos of het Spaanse Driekoningenfeest

Los Reyes Magos op het Driekoningenfeest in de stad Alcoy in het achterland van AlicanteTerwijl jullie in Nederland en België de Kerstman al lang weer naar huis hebben gestuurd, en de boom in alle huiskamers ondertussen is afgetuigd en opgeruimd, zijn we hier in Spanje nog even niet klaar met feesten.

Vooral voor de allerkleinsten is het begin van januari een hele spannende tijd. Ze kijken al de hele kerstvakantie rijkhalzend uit naar de komst van Los Reyes Magos, voor wie in de nacht van 5 op 6 januari eindelijk de schoen mag worden gezet.

Maar voor het zo ver is moet er eerst een verlanglijstje worden gemaakt, waarop naast de verlangde cadeautjes, ook het gedrag thuis en op school dient te zijn beschreven. Al deze verzoekjes kunnen aan de koninklijke bodes worden afgegeven. Zij bezoeken de dagen voor de parade elk dorp en iedere stad zodat Melchior, Balthazar en Caspar van alle kinderwensen op de hoogte zijn.

In de avond van 5 januari is het tijdstip dan uiteindelijk daar, en wandelen de families door de met kerstverlichting versierde straten. Wachtend tot het traditionele feest begint. Terwijl de enthousiaste kinderen toekijken vanaf de kant, rijden de Koningen onder begeleiding van de typische muziek op hun kamelen voorbij, en gooien handen vol snoepgoed in het publiek.Alle verlanglijstjes kunnen de dagen voor de optocht aan de koninklijke bodes worden afgegeven

Het is hun doel om het kindje in de kribbe met een bezoekje te vereren, en hem te verrassen met mirre, wierook en wat goud. Precies zoals het verhaal van Bethlehem het al eeuwenlang vertelt. Op het moment dat ze bij de stal zijn aangekomen wordt er schitterend vuurwerk ontstoken, zodat iedereen dit bijzondere ogenblik van ver kan meebeleven.

Na de optocht willen de kleintjes natuurlijk het liefst naar huis. Daar trekken ze hun schoenen uit en plaatsen die aan de deur, samen met wat lekkers voor de koningen en de kamelen. Daarna duiken ze zo snel mogelijk in hun bed, want pas dan kunnen de assistenten van de koningen met het verdelen van alle pakjes beginnen.

Wanneer je het hele jaar gehoorzaam was heb je eigenlijk niets te vrezen. Maar wanneer je niet goed luisterde en vaak stout bent geweest, mag je niet meer verwachten dan een jute zakje met wat kolen, in de vorm van mierezoete zwarte brokken snoep.

Wanneer de kinderen na een korte en slapeloze nacht 's morgens vroeg hun schoen gaan inspecteren en ze alle cadeautjes ontdekken, dan pas is het feest compleet. Eerst genieten ze samen met de hele familie van een traditioneel ontbijt, waarbij een zoete Roscón de Reyes zeker niet zal ontbreken.De heerlijk zoete Roscón de Reyes zal tijdens Driekoningen op geen enkele ontbijttafel ontbreken

En pas daarna is er tijd voor al het nieuwe speelgoed dat de hulpjes van de koningen hen de afgelopen nacht hebben gebracht. Denken aan school hoeven ze vandaag niet, want op 6 januari zijn alle kinderen nog lekker een dagje vrij!

Overal in Spanje vinden de optochten plaatst, maar de oudste en meest spectaculaire parade kan je gaan bekijken in de stad Alcoy in het achterland van Alicante. Volgens documenten werden deze voor het eerst gehouden in 1866. Aan het bijzondere schouwspel waaraan runderen, paarden, boerenwagens, herders, fanfares en dansgroepen meewerken, lopen meer dan duizend inwoners van de stad mee.

De traditie in Alcoy is uitgeroepen tot Feest van Nationaal Toeristisch Belang. De Cabalgata de Reyes Magos vindt plaats op 5 januari en begint om 18.00 uur.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016