Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De diepgewortelde tradities van Spanje

San Isidro, de beschermheilige van de boeren en hun oogstSpanjaarden lopen helemaal warm voor hun tradities. Het wordt hen eigenlijk al met de paplepel ingegoten, want wanneer er iets te vieren valt zijn jong en oud van de partij.

Ik vind het prachtig die saamhorigheid, en kan het in stand houden van dit soort gebruiken zeker waarderen. Dus gingen we het afgelopen weekend vanuit het oude vissersdorp Villajoyosa op zoek naar de Ermita de San Antoni Abad om er het feest van San Isidro mee te vieren.

Deze beschermheilige draagt zorg voor de agrariërs en hun oogst. Vroeger bestond het dorp bijna uitsluitend uit boerenbedrijven. Maar vandaag de dag is daar niet meer veel van terug te vinden.

Nadat we al verschillende kerkjes hadden bezocht waar het bij nadere inspectie wel heel erg rustig bleek te zijn, werd het tijd om toch maar eens naar de weg te vragen. Na een flink stuk omrijden over smalle en vooral stoffige weggetjes kwamen we uiteindelijk aan bij het gehucht Ermita de San Antonio, waar men net begonnen was met het eerbetoon aan de patroonheilige. De stoet met bedevaartgangers stond op het punt om het kleine kerkje binnen te gaan.

Na wat gezang en een korte preek van meneer pastoor werd de heilige van z'n plaats gehaald en door enkele inwoners van het dorp op handen de kerk uitgedragen. Buiten stond een met fruit versierde, en door paarden getrokken boerenkar klaar, waar hij voorzichtig in werd gezet. Er moesten nog wel twee man mee om zijn benen vast te houden. Anders zou San Isidro zijn jaarlijkse rit door de buitenlucht niet overleven.

Zoals altijd gingen politie en ambulance voorop en daarna volgden de kar met de beschermheilige, met daarachter de inwoners van het dorp. Deze droegen allemaal een lange rieten stok bij zich waar bovenaan wat olijftakjes bevestigd waren. Ook de fanfare was van de partij. Ze speelden de veelal bekende liedjes op de Moorse fluit en trommels. Als laatste sloten prachtig glimmende boerenpaarden de optocht af.

En zo liepen we in een lange rij, gezellig pratend over koetjes en kalfjes, het buurtschap uit voor een wandeling door het dorre landschap, om daarna weer terug te kuieren richting de kerk. Daar tilde men de heilige onder luid klokkengelui uit de kar en plaatste hem voorin de kerk. De manden met fruit, en wat bloemen aan z'n voeten.

Zo rustig als de processie verliep, zo snel was nu iedereen weer de Ermitat uit om de straat over te steken naar de pastorie. Daar wachtte namelijk een lunch met broodjes, wat versnaperingen en een lekker drankje tegen de dorst. Iedereen die meeliep in de processie werd er bij betrokken, of je inwoner was van het dorp of niet. Dus ook wij werden uitgenodigd om gezellig mee te eten ter ere van San Isidro. Samen met de dorpsbewoners hieven we het glas op een goede en overvloedige oogst.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016