Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De duivelssprong, een jaarlijks terugkerend ritueel in Castrillo de Murcia

De duivelssprong over de allerkleinsten waardoor ze gezegend en beschermd wordenIn Spanje vinden er in onze ogen soms wel erg bizarre festiviteiten plaats. Het zijn tradities waarvan de folkloristische en religieuze oorsprong vaak al eeuwen teruggaat, en waaraan ondanks de moderne tijd vreemd genoeg eigenlijk nog weinig is veranderd.

Corpus Christi wordt in heel het land gevierd met allerlei plaatselijke activiteiten en processies. Maar in Castrillo de Murcia weet men er wel een heel speciaal tintje aan te geven.

Op de eerste zondag na dit katholieke feest (als ik goed geïnformeerd ben zou dat in 2015 op 7 juni moeten zijn), stroomt het anders zo rustige plaatsje in de provincie Burgos vol met Spanjaarden uit allerhande windstreken. Sommigen hebben hun baby meegenomen om hem aan het ritueel te laten deelnemen, anderen willen het jaarlijks terugkerende feest el Salto del Colacho graag eens van dichtbij beleven.

De leden van het broederschap Santísimo Sacramento de Minerva lopen op het ritme van een grote trom vanuit de kerk door de straten. Voor hen rennen enkele mannen in felgekleurde pakken en dito maskers. In hun hand dragen ze een castagnette en een stok met aan het uiteinde een paardenstaart. Deze personen verbeelden de duivel, en proberen de jeugd die aan de kant staat te kijken de stuipen op het lijf te jagen. Iedere man krijgt overigens maar een keer de kans om de duivel uit te beelden en de duivelssprongen te maken. Het volgende jaar moet hij het stokje overgedragen aan iemand anders uit het dorp of een buurtgemeenschap, en dan zal hij zelf voor de organisatie van dit volksfeest zorgen.

Ondertussen hebben de inwoners hun huizen versierd met witte kleden en bloemen. Hier en daar zijn kleine altaartjes opgesteld, waarop glazen met water en wijn staan voor de mensen die meelopen in de processie. Op verschillende locaties wordt een lange rij met kleine matrassen neergelegd. Daarop komen later de baby's te liggen die in de afgelopen twaalf maanden zijn geboren. Zij zijn het middelpunt van deze viering. Wanneer de zogenaamde duivels op hun route bij de matrassen komen, nemen ze een enorme aanloop en springen er in volle vaart overheen. Na de sprong lopen ze direct het dorp uit, en nemen volgens de legende de erfzonden van de allerkleinsten met zich mee.

Nadat alle kinderen zijn gezegend, worden ze door eerste communicantjes bestrooid met verse bloemblaadjes. Samen met hun ouders wandelen ze dan mee met de optocht die zal eindigen bij de kerk bovenop de heuvel, waar speciale zoetigheden worden uitgedeeld die speciaal voor deze dag zijn bereid.

Over de exacte oorsprong van dit vreemde gebeuren is helaas niet zoveel bekend. Volgens de inwoners van het plaatsje worden de kinderen door de duivelssprong gezegend en beschermd tegen ernstige ziektes en kwalen. De Paus staat echter helemaal niet achter het ritueel. Hij ziet de kinderen het liefst veilig, en met wijwater gedoopt worden in de kerk. Aan de priester wordt daarom gevraagd zich afzijdig te houden van dit gebruik, en de inwoners van Castrillo de Murcia vooral niet aan te moedigen om hier nog aan deel te nemen. Daar wordt blijkbaar toch weinig gehoor aan gegeven, want het feest wordt nog altijd uitbundig gevierd, en is een echte levendige traditie die zelfs is uitgeroepen tot Feest van Nationaal Toeristisch Belang.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016