Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De historische stad Antequera en z'n omgeving verkennen in een dag

Uitzicht op Antequera vanuit de prachtige authentieke bovenstadTijdens een van onze reizen door Andalusië ontdekten we op een half uur ten noorden van Malaga de boeiende historische stad Antequera, die zeker gerekend mag worden tot een van de pareltjes van de streek. De Romeinse-, Moorse- en Spaanse invloeden zorgen ervoor dat de plaats zijn bezoekers op cultureel gebied enorm veel te bieden heeft. Het hoogtepunt is de rijke barokke stijl die Antequera z'n schitterende karakter geeft.

We nemen jullie mee op een ontspannen en cultureel dagje rondom, en door de stad, en ontdekken er naast de schitterende natuurlijke omgeving, prachtige monumenten waarvan de oudste dateren uit de bronstijd. Vergeet tijdens je wandeling vooral niet om een camera mee te nemen, want Antequera heeft zoveel mooie plekjes en gebouwen. Je zult hem zeker nodig hebben.

El Torcal is een van de belangrijkste karst landschappen van EuropaOm onze dag volop te benutten gaan we al vroeg op pad. Voor het bereiken van de stad houden we eerst stil bij het natuurpark El Torcal de Antequera. Want als je hier wilt wandelen doe je dat het best 's morgens vroeg.

Er is een gemakkelijke route uitgestippeld van ongeveer een uur, die is gemarkeerd met een groene kleur. Dit is een fantastische manier om in alle rust te kunnen genieten van een van de belangrijkste karst landschappen van Europa.

Erosie in de vorm van regen, sneeuw en wind deden hier hun werk, en vormden in de grijze rotsen een uniek en adembenemend landschap van “opeengestapelde” stenen. Het is een prachtig en interessant gebied voor wandelaars en liefhebbers van de natuur.

De volgende halte zijn de Dólmenes de Antequera. Ze vormen samen de oudste bezienswaardigheid, en liggen een kilometer of vijf buiten de stad. De grafkelders zijn verdeeld over verschillende locaties.

Het complex bestaat uit Menga, Viera en El Romeral, een aantal hunebedden die meer dan vierduizend jaar geleden met veel mankracht en doordachte technieken zijn opgebouwd, en nog altijd in een uitstekende staat verkeren. Ze zijn tevens het bewijs dat er ook in de prehistorie al beschavingen in het gebied hebben geleefd. Antequera hoopt in juni 2016 op een inschrijving op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De Puerta de Estapa werd in 1749 gebouwd om reizigers vanuit Sevilla te verwelkomen in AntequeraOok in het centrum zijn prachtige monumenten te ontdekken. Een van de opvallende gebouwen is het achttiende-eeuwse Nájera Paleis op de Plaza del Coso Viejo, waarin een museum is ondergebracht. Met een beetje geluk kan je hier je auto gratis parkeren aan de kant van het terras op het plein.

Voordat het museum om twee uur z'n deuren sluit kan je er een indrukwekkende wandeling maken door de geschiedenis langs belangrijke kunstwerken uit de Romeinse- , Visigotische- en Moorse periode.

Na dit bezoek is het tijd voor ontspanning en een lekker hapje en drankje op een terrasje in de zon. Op het plein zijn diverse restaurants te vinden waar ze typische gerechten van de streek serveren.

Bestel er eens een Porra Antequerana, een koude soep op basis van tomaten en look gevuld met gerookte ham en ei, of een eenvoudige molette, een broodje dat wordt gehalveerd en geroosterd, waarna men er olijfolie overgiet, en het belegt met heerlijke jamón of streekkaas.

Een typische Porra Antequerana, een koude soep op basis van tomaten en look gevuld met gerookte ham en eiHierna gaan we verder op onze ontdekkingstocht door de stad die werkelijk bol staat van de bezienswaardigheden en prachtige doorkijkjes. Met maar liefst vijfentwintig kerken, verschillende kloosters, authentieke paleizen en klaterende fonteinen is Antequera een van de steden met de grootste schat aan cultuur historische monumenten van de provincie Malaga.

Het is absoluut niet lastig om in een dag een groot deel van de stad te bekijken, want het is er niet groot en de bezienswaardigheden liggen vrij dicht bij elkaar.

Wanneer je tijdens je bezoek alles wilt verkennen loop je het beste even binnen bij het toeristenbureau op de Plaza de San Sebastián, in de schitterende oude bovenstad en in de buurt van de basiliek van Santa María en het Moorse kasteel.

Vraag er een plattegrond en een wandeling door de stad zodat je helemaal niets van al het moois hoeft te missen.

Vlakbij dit Moorse Alcazaba staat een triomfboog uit de zestiende eeuw, de Arco de los Gigantes. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de omgeving en de Peña de los Enamorados.

Bij de Arco de los Gigantes kijk je uit over de omgeving en de Peña de los EnamoradosDe rots der geliefden wordt in verband gebracht met een wel hele tragische liefdesgeschiedenis. De legende vertelt dat een jonge Christen en zijn Moorse geliefde samen van de rots sprongen, terwijl ze vanwege hun verboden liefde achtervolgd werden door een groep Moorse soldaten.

Achter de triomfboog staat de prachtige Real Colegiata de Santa Mariá la Mayor. Deze kerk zou als voorbeeld hebben gediend voor de kathedraal in Granada.

Vanaf deze plek zijn ook de resten van een aantal Romeinse baden die een verdieping lager bij opgravingen zijn blootgelegd heel goed te zien.

Het plein is trouwens een ideale locatie om te genieten van een prachtige zonsondergang.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016