Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De Mona de Pascua een typische Spaanse zoetigheid van de Heilige Week

In menig Alicantijnse huiskamer serveert men aan het eind van de Heilige Week een Mona de Pascua als dessertBij alle Spaanse feesten horen specifieke traditionele gerechten. De Semana Santa is gekend voor z'n vele soorten desserts. Pestiños, Flores Manchegas, Torrijas of Roscos, de verscheidenheid aan zoetigheden die gegeten worden tijdens de Heilige Week is enorm.

Zo serveert men in menig Alicantijnse huiskamer aan het eind van de Heilige Week een Mona de Pascua als toetje. Soms wordt de lekkernij verpakt in de picknickmand, en gaat de hele familie er op paasmaandag gezellig een dagje opuit. Voor veel Spanjaarden zal Pasen dan ook onvergetelijke herinneringen met zich meebrengen.

Hier in Spanje is het de gewoonte dat grootouders op paaszondag de zoetigheid cadeau geven aan hun kleinkinderen. Om de oorsprong daarvan te achterhalen moeten we teruggaan naar de oude beschavingen aan het begin van de vijftiende eeuw, naar de tijd van de Moren. Toen betekende het woord “Munna” zoiets als een geschenk. In die tijd werd het gebak beschouwd als een gift die in de lente aan de goden werd geschonken. Het ei midden op de cake was het symbool voor het begin van een nieuw leven.

Een lekker krokante zoetigheid uit Castilla la Mancha in de vorm van een bloemHet nuttigen van dit heerlijke dessert valt samen met het einde van de vastentijd, waarin men bepaalde voedingsmiddelen niet heeft mogen eten, en zoetigheden dienen als extra energie. Normaal gesproken werd het bereid met meel, suiker, eieren en zout. Pas in de negentiende eeuw begon de bakker de gekookte eieren te vervangen door chocolade en veel andere versieringen.

Het volgende recept komt dicht bij het traditionele, waarbij de Mona de Pascua wordt gegeten met lekker gekruide worstjes of een flinke chocoladereep. Een beetje vreemde gewoonte is dat het ei gebroken dient te worden op het voorhoofd van een vriend of familielid die tegenover je zit. Gelukkig is het ei al gekookt.

Ik wens jullie veel bakplezier, en ¡Felices Pascuas!

Wat heb je nodig voor het bereiden van het moederdeeg: 100 gram broodmeel, 60 mililiter lauwwarm water, 10 gram verse gist.

Voor de Mona de Pascua: 410 gram broodmeel, 25 gram verse gist, 3 eieren, 140 gram suiker, 80 gram extra virgin olijfolie, rasp van de schil van een onbespoten sinaasappel en 15 mililiter oranjebloesemwater.

We bereiden eerst het moederdeeg door de gist op te lossen in het lauwwarme water. Roer goed door zodat er geen klontjes achterblijven. Giet dit mengsel bij het meel, en vermeng totdat een homogene massa ontstaat. Maak er een bolletje van, leg het in een met olijfolie ingevette schaal en laat het deeg een dag rusten in de koelkast. Kook ondertussen een paar eieren voor de versiering van het dessert.

De Toña Alicantina heeft een donkere korst die bestrooid wordt met suiker en een zachte zoete binnenkantDe volgende dag halen we even voor het bereiden van de cake het moederdeeg uit de koelkast. Daarna gaan we verder met het bereiden van het andere deeg voor de paascake en beginnen met het verkruimelen van de gist boven de kom met meel. Met onze handen mengen we deze twee ingredienten. Klop de drie eieren en voeg deze ook bij de bloem. Dan mag ook het moederdeeg worden toegevoegd. Schep alles enkele keren door elkaar en voeg suiker, olijfolie, de rasp van de sinaasappelschil en het oranjebloesemwater toe. Met een houten lepel proberen we alles tot een homogeen deeg te kneden. Het eindresultaat zal enigszins aan je vingers kleven. Laat het een uur rusten.

Wrijf je handen en het werkvlak in met een beetje olijfolie, snij het deeg in twee gelijke stukken.
Pak een ovenbakplaat en leg hierop een bakpapier. Vorm een cirkel waarvan het midden ietwat dunner is, en plaats deze op de bakplaat. Op het deeg leg je het gekookte ei. Smeer alles in met eiwit en bestrooi met suiker of gekleurde korreltjes die speciaal bedoeld zijn voor het bakken van zoetigheden.

Verwarm de oven voor op 175 graden, en schuif de plaat voor 20 minuten onderin de oven. Prik met een houten stokje in de cake, en wanneer dit er droog uitkomt is hij gaar. ¡que aproveche!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016