Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De nispero's in de Marina Baixa zijn van uitzonderlijke kwaliteit

Jam van Nispero'sWat is Spanje toch een heerlijk land! De sinaasappelen zijn nog niet eens allemaal van de bomen, en we kunnen het volgende fruit alweer plukken.

Dit keer verzamelen we de nispero, een eivormige vrucht met een gele tot oranje kleur. Het vruchtvlees is heerlijk sappig en smaakt zoet-zuur, afhankelijk van de soort.

De bomen werden in de achttiende eeuw vanuit Japan naar Spanje vervoerd en landden aan in de haven van Sagunto bij Valencia. Van daaruit verspreidde men ze over de regio's aan de kust. De boom blijkt het in Spanje geweldig goed naar z'n zin te hebben. En in het bijzonder in het gebied van de Marina Baixa geven ze vanwege het milde mediterrane klimaat een uitzonderlijke kwaliteit vruchten. Om die reden staat in het plaatsje Callosa d'en Sarrià een fabriek, die de met de hand geplukte nispero's verwerkt tot heerlijke marmelades en likeuren. Sinds een aantal jaren is er ook een nisperobier op de markt.

Je kunt de jam natuurlijk gewoon kopen. Maar het is toch veel leuker om het thuis zelf te maken, of met behulp van de gedroogde bladeren van de boom een gezonde natuurlijke thee te bereiden. Hieronder volgen een paar eenvoudige recepten. Omdat ik mijn jam niet zo heel erg zoet wil, gebruik ik de helft van de aangegeven suiker. De marmelade is dan iets minder stevig. En wanneer je hem bijvoorbeeld met een pittig stukje geiten- of schapenkaas combineert, of  serveert met gekruid vlees smaakt hij ongelofelijk lekker. Veel kookplezier en smakelijk eten ¡que aproveche!

Wat heb je nodig voor de jam: 500 gram schoongemaakte nispero's, een halve zoet-zure appel, 500 gram suiker, 125 ml vers sinaasappelsap (het vruchtvlees mag erbij) en 1 eetlepel Licor 43.

Je begint met het schoonmaken van de vruchten. Haal de schil eraf en verwijder de pitten. Schil de appel en snijd hem in stukjes. Meng het fruit met het verse sinaasappelsap zodat het niet bruin wordt. Doe alles in een grote pan en meng met de suiker. Zet de pan gedurende een uur op een laag pitje en laat de vruchtenmassa pruttelen. Het laatste kwartier voeg je de eetlepel likeur toe. Roer regelmatig door met een houten lepel om aanbranden te voorkomen. Steriliseer ondertussen je glazen potten en deksels gedurende een kwartier in een grote pan met kokend water. Vul ze met de marmelade tot net onder de rand. Sluit ze goed af en zet ze nogmaals in een pan met water. Laat dit aan de kook komen. Na een half uur kan het vuur uit, en laat je de potten in het water afkoelen tot ze volledig koud zijn.

Van de bladeren van de boom kun je thee maken. Na de oogst van het fruit knip je dan enkele takken af, en deze laat je drogen in de zon. Wanneer ze bruin zijn en de witte haartjes die normaal het blad bedekken verdwenen zijn, kun je ze in stukjes snijden en daarna goed droog bewaren in een glazen pot met deksel. Let er wel op dat de bomen niet met chemicaliën besproeid zijn!! Nisperothee is een goede anti-oxidant en heeft ontgiftende eigenschappen.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016