Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De processierups, het blijft uitkijken

Het gevaar van de processierupsWanneer je rond deze tijd van het jaar aan de wandel gaat, en op plaatsen komt waar veel dennenbomen staan, is het oppassen geblazen. Want het is zo goed als zeker dat zich hierin nesten met de processierups bevinden. Deze zorgen ieder voorjaar voor veel overlast in Spanje. Het diertje lijkt op het eerste gezicht vrij onschuldig, maar z'n beharing is giftig en erg gevaarlijk voor mens en dier.

In het najaar zet de vrouwelijke processievlinder haar eitjes af in de den. Daaromheen ontstaan na verloop van tijd zijdeachtige, bolvormige spinsels zodat ze goed zijn beschermd tegen harde wind en regen. Afhankelijk van de temperatuur komen ze in het vroege voorjaar uit. De kleine oranje gekleurde rupsen wandelen dan vanuit hun witte cocon, kop aan staart, in een lange rij richting de grond. Op zoek naar een plek waar ze zich gemakkelijk kunnen ingraven, om daarna in alle rust te verpoppen.

Het is vooral tijdens deze processie dat je moet uitkijken. Want wanneer je ze op dat moment aanraakt voelen de diertjes zich bedreigd, en schieten ze al hun haren als pijlen op je af. Deze veroorzaken een enorme irritatie en jeuk op je huid, en in de ergste gevallen krijg je koorts of ga je zelfs braken.

Voor je huisdier kan het echter nog veel slechter aflopen als hij of zij de haren inademt of doorslikt. Tong en keel zwellen dan op, ze krijgen last van een overmatige speekselproductie en zouden stikken wanneer je niet razendsnel naar de dierenarts gaat om een anti-histamine en een injectie te vragen. Probeer dus tijdens een wandeling met je hond deze plaatsen te vermijden, of doe hem voor alle zekerheid aan de lijn. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!!

Het gevaar van de rups is gelukkig na een tijdje weer verdwenen. 

Reacties

  • admin
    admin vrijdag, 04 maart 2016

    Het is inderdaad echt een groot probleem, ik was vorige week in Portugal om op een hondje te passen, hij is in contact gekomen met die rupsen, met spoed naar de urgencia, waar hij prikken kreeg van anti histamine en coritison.....kreeg kuren antibiotica en coritison mee, en iedere 5 uur injectie anti histamine voor een week, en na dik een week is hij nu een het voorste deel van zijn tong kwijt.....het weefsel sterft af en valt eraf. Dus past u aub op!!

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 09 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016