Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De "Route van Zon en Wijn" in de Axarquía, een streek ten oosten van de stad Malaga

De route van zon en wijn in de Axarquia streekIn de Axarquía, een gebied ten oosten van de stad Malaga, worden vooral heerlijke zoete witte wijnen geproduceerd. De achterliggende bergen houden de warme- en koude wind in zomer en winter tegen, zodat er een mild klimaat ontstaat. Ondanks de zeer arme, moeilijk te bewerken leistenen grond, groeien de druiven hier uitstekend, en zijn ze van een prima kwaliteit.

Wanneer je de streek en z'n wijnen beter wilt leren kennen kan dat via La Ruta del Sol y Vino. Deze brengt je vanaf de kust naar het binnenland, waar de wijngaarden te vinden zijn.

Het meest bekende dorp op deze route is Competa. Hier komt volgens deskundigen de beste wijn vandaan. Van oudsher wordt in dit dorp op vijftien augustus de Noche del Vino gehouden. Het evenement is tevens een eerbetoon aan Nuestra Señora de la Asuncion, de beschermheilige van het dorp.

Het feest begint met het op de traditionele manier, met de blote voeten stampen van de druiven op La Plaza de la Vendimia, het Plein van de Oogst. Er wordt gedanst, en de aanwezigen krijgen er een typische maaltijd van gebakken broodkruimels, kabeljauw en druiven aangeboden. Daarna wordt de most opgeslagen in houten vaten om te gisten. De viering gaat door tot in de vroege uurtjes. Je hebt er volop de mogelijkheid om de lekkere streekwijn te proeven en te genieten van de meest diepgewortelde tradities van Cómpeta.

Maar naast wijnen staat de streek ook bekend om z'n rozijnen. Voor dit product worden de Muscat druiven na de oogst op de paseros gelegd om er in de open lucht te drogen. Deze rechthoekige, witgekalkte stenen bakken, zijn op de zuidelijke berghellingen geplaatst, en vormen een typisch element in het landschap. Het uitspreiden is een enorm karwei waar vaak de hele familie, ongeacht de leeftijd, bij betrokken is.

Op de schuine hellingen vangen de vruchten dagelijks de optimale hoeveelheid zon, zodat ze langzaam kunnen opdrogen, en heerlijk zoet worden. Tijdens het arbeidsintensieve proces moeten de vruchten driemaal gedraaid worden voor het beste resultaat. Afhankelijk van de temperatuur duurt het zo'n twintig dagen eer de druiven getransformeerd zijn in rozijnen, en gebruikt kunnen worden als bijvoorbeeld een gezond tussendoortje. Daarna wordt alles in kisten gedaan en met behulp van ezels naar het dorp gebracht om er handmatig op kwaliteit te worden geselecteerd. Nadat ze verpakt zijn worden de meeste verkocht aan het buitenland. Voor een kilo rozijnen heeft men ongeveer drie kilo druiven nodig.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016