Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De textielindustrie in Ezcaray in de Valle del Rio Oja

De textielindustrie in EzcarayEzcaray is een oud en pittoresk dorp in de Valle del Rio Oja. Wanneer je vanaf de Plaza del Quiosco dieper het dorp in wandelt ontdek je straten en pleinen vol met traditionele huizen. Hun verdiepingen rusten bovenop houten arcaden, die samen een doorgang vormen voor de bezoekers van een ondergelegen winkel of een bar.

Na de nederlaag van de Moren in de tiende eeuw was het gebied bijna leeg en verlaten. De Koning van Navarra zorgde voor een herbevolking, en koos voor immigranten uit de noordelijke provincies. Om die reden was Rioja tot ver in de veertiende eeuw een bolwerk van de Baskische taal. En ook nu hoor je nog veel namen en woorden die daarvan zijn afgeleid.

In de vijftiende eeuw ontwikkelde Ezcaray zijn textielindustrie. Omdat wol eeuwenlang de belangrijkste stof was die in Europa werd geweven, zorgde deze bedrijfstak naast de landbouw en veeteelt voor een aanmerkelijke bron van inkomsten. De wol was in het begin nog grotendeels voor eigen gebruik, en de weefsels die ervan werden gemaakt waren nog niet echt verfijnd. Dat kwam pas later toen er vanuit de hogere klasse en het hof, vraag kwam naar delicate stoffen. Omdat Vlaanderen op dat gebied een enorme vakkennis had, en Spanje in het bezit was van een uitstekende kwaliteit wol die geleverd werd door het flink behaarde Merino schaap, gingen de twee met elkaar in zee. Via de havens van Bilbao en Alicante werden de luxe garens geëxporteerd naar het buitenland.

De industrie van Ezcaray nam zo langzamerhand een essentiële plek in, in de fabricage van textiel. Met als hoogtepunt de opening van de Royal Factory of Santa Bárbara. Deze fabriek maakte de fijnste, en meest delicaat geweven dekens in Spanje. Rond de negentiende eeuw waren er zo'n negenentwintig fabrieken in Ezcaray die werk boden aan bijna duizend man. Maar met het gebrek aan de nieuwste technische snufjes, en de opkomst van katoen uit Amerika, stierf deze industrie langzaam uit.

Vandaag de dag kan je in Ezcaray nog terecht bij de gebroeders Valgañon, die naast een klein museum over de geschiedenis van het weven, ook uitstekende kwaliteit dekens en sjaals verkopen. Een echte aanrader voor het kopen van een mooi souvenir wanneer je de regio Rioja gaat ontdekken.

Getagged in: Cultuur La Rioja museum

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016