Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De typische regionale keuken van Murcia

Gachasmigas Murcianas is een voedzaam en smaakvol gerecht op basis van meel en olieMurcia staat synoniem aan een lekkere temperatuur, veel zon en een regionale keuken van uitstekende kwaliteit. De heerlijke gerechten kunnen net als in andere gebieden aan de kust, bijna het hele jaar door op de gezellige terrassen worden geproefd.

Door de productie van veel soorten groenten en fruit wordt de regio ook wel de groentetuin van Spanje genoemd. Snijbiet, bonen, meloenen, perziken of pruimen; het is nog maar een kleine greep uit het assortiment van wat er door de boeren op de vruchtbare gronden wordt verbouwd. Daarom is het niet vreemd dat de streek zoveel typische gerechten kent, die al generaties lang aan elkaar zijn doorverteld.

Het meest geconsumeerde vlees is dat van het varken. Tijdens de matanza die van november tot begin maart vaak nog thuis wordt uitgevoerd, slacht men de dieren, en verwerkt ze tot ambachtelijke worsten, hammen en dikke stukken spek. Deze diepgewortelde traditie sterft echter vanwege de ontvolking van het platteland en de moderne manier van leven, stukje bij beetje uit.

Met een spatel blijf je de massa bewerken en naarmate het droger wordt verdeel je het in steeds kleinere stukjesTijdens het slachten en verwerken van het vlees krijgt iedereen een eigen taak. Men trotseert de kou en is al vanaf 's morgens vroeg in de weer. Alles wordt gesneden of gezouten, en de dames maken smaakvolle kruidige mengsels voor de worst.

Wanneer alle werk is gedaan en het hele huis een grondige poetsbeurt heeft gehad, is het tijd voor de verzorging van de innerlijke mens. Bij zo'n gelegenheid wordt dan traditiegetrouw een stevige maaltijd geserveerd, zoals deze Gachasmigas Murcianas.

Het authentieke recept uit de regio Murcia is een voedzaam en smaakvol gerecht op basis van meel en olie, dat oorspronkelijk werd gegeten met repen gebakken spek van het varken dat pas was geslacht. Mijn versie is iets meer van deze tijd, en heeft als ingrediënten verschillende soorten groenten en kleine stukjes pikante worst.

Deze boodschappen heb je nodig om de schotel te bereiden. (Het recept is voldoende voor twee personen, en voor ongeveer zes personen wanneer je het als tapa serveert).

4 bloemkool roosjes, 6 grote champignons, 3 kleine artisjokken, 4 lenteuitjes, 1 wortel en een stuk chorizo worst van ongeveer 100 gram, (dulce of picante). Voor de migas gebruik je 150 gram water, 25 gram olijfolie, 125 gram bloem en zout en peper.

Serveer de Gachasmigas eens als tapa. Zeker weten dat het gerechtje bij iedereen in de smaak zal vallenJe begint met het wassen en snijden van alle groenten. Bak ze soort voor soort in de olijfolie gaar, en leg alles samen in een schaal. Als laatste verdeel je de chorizo in gelijke stukjes, en deze bak je om en om even aan. Het kleine beetje olie dat daarbij vrijkomt bewaar je voor de migas.

Laat het water met de olie aan de kook komen. Strooi daar de bloem over, en wanneer het water door de bloem begint te borrelen roer je alles goed om tot er een soort papje ontstaat. Met een spatel blijf je de massa bewerken en naarmate het droger wordt, verdeel je het in steeds kleinere stukjes. Reken hiervoor zo'n twintig minuten. (Als het mengsel te veel plakt doe je er nog een beetje olie bij). Op het laatst hoort de migas korrelig en lekker krokant te zijn. Voeg zout en peper toe, en doe er daarna alle groenten bij. Warm nog even goed door en serveer direct.

Het is superleuk om dit onbekende gerecht eens als een tapa te serveren. Zeker weten dat de Gachasmigas bij iedereen in de smaak zal vallen. Wij hebben het voorgeproefd en vonden het allebei heerlijk! Ook wanneer je het vlees weglaat en wat meer kruiden toevoegt smaakt het geweldig lekker. Heel veel kookplezier en ¡qué aproveche!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016