Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

De Zilverroute, een eeuwenoude Romeinse handelsweg van Sevilla naar Gijon

De Zilverroute, een eeuwenoude handelsweg van Sevilla naar GijonDe Via de la Plata is een eeuwenoude Romeinse handelsweg van bijna achthonderd kilometer lang, die vanuit Andalusië naar het noordwesten van Spanje loopt. Hij verbindt het zuidelijke Sevilla met Gijon, een stad aan kust van Asturië.

Toen de Romeinen het Iberische schiereiland in 218 voor Christus veroverden, was het van belang dat er wegen aangelegd werden als doorgang voor soldaten, reizigers en kooplieden. Zo kon men op een snelle manier goederen vervoeren, en werd de binnenlandse handel bevorderd.

De naam van de weg is echter misleidend, want over deze zogenaamde Zilverroute werd nooit zilver getransporteerd. En ook de mijn bij Gijon leverde geen blank edel metaal. De benaming Plata komt dan ook niet van het Spaanse woord voor zilver, maar van het Arabische Balata, dat geplaveide weg betekent.

Dit meer dan tweeduizend jaar oude traject voert je vanuit het zuiden over brede zandpaden langs olijf- en sinaasappelgaarden. Je wandelt of fietst door de kale vlakke landschappen van Extremadura en de weelderige bossen van Castilië. Maar het is ook een gevarieerde culturele route die je schitterende historische steden met een Gotische, Romeinse en Arabische oorsprong laat zien.

In de middeleeuwen was het voor de Christenen die afkomstig waren uit het door de Moren overheerste Andalusië de belangrijkste weg naar Santiago de Compostella. En dat is een gebruik waar door de pelgrims ook vandaag de dag nog dankbaar gebruikt van wordt gemaakt.

De route begint in de stad Sevilla in Andalusië en loopt via Zafra, Mérida, Almendralejo, Cáceres, Plasencia, Salamanca, Zamora, Astorga, León en Oviedo richting de kust van Asturië waar hij eindigt in de stad Gijon.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016