Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Dia del Traje Típico Ansotano in de provincie Huesca

Typische klederdracht van de provincie HuescaTot het eind van de twintigste eeuw kon het gebeuren, dat wanneer je door de straten van het dorp Ansó in de provincie Huesca wandelde, je personen tegenkwam die gekleed waren in het traditionele kostuum van de vallei. Daar dateerde het dragen van een klederdracht vermoedelijk al van diep in de middeleeuwen. Maar omdat het hier om de oudste Spaanse klederdracht gaat, kan het best nog eerder zijn geweest. Het gebruik is in de loop der tijd helaas verloren gegaan. En op dit moment wordt de kleding alleen nog gedragen tijdens speciale gelegenheden en culturele evenementen.

Eén van de belangrijkste kenmerken van de dracht is de grote keuze die zowel de mannen als vrouwen hadden tussen de verschillende modellen. Zo hing er voor bijna iedere gelegenheid wel een speciaal stel kleren met accessoires in de kast. Een doop vroeg om prachtige sieraden, een communie om kleurrijke linten, en voor een trouwerij werd de bruid uitgedost met een enorme kap op haar hoofd. Ook voor belangrijke personen als de burgemeester was er een eigen kostuum ontworpen.

Om er zorg voor te dragen dat deze kleding niet verloren gaat wordt er eenmaal per jaar, op de laatse zondag van de maand augustus, de Día del Traje Típico Ansotano georganiseerd. Het festival is in 2011 uitgeroepen tot Feest van Nationaal Toeristisch Belang. Het is een dag vol cultuur en gewoontes, waarbij de bezoeker meegenomen wordt in het vroegere leven van het dorp. Naast de verschillende activiteiten, dragen de inwoners hun traditionele kostuums, en op verschillende plaatsen worden eeuwenoude scénes opgevoerd. Zo krijg je een goed beeld van hoe men hier vroeger leefde. Het gebeuren is een echte aanrader wanneer je meer van de cultuur van de regio Aragon wilt proeven en beleven!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016