Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Een authentiek gerecht van een schaapherder uit Altea

Gazpacho Manchego een authentiek herdersgerecht uit Castilië-La ManchaEen tijd geleden kwam ik net voor mijn deur in gesprek met een oudere man. Ik had hem al eerder gezien, omdat hij zo nu en dan zijn schapen laat grazen in de aan ons huis grenzende sinaasappelgaard van buurman Paco. Na wat algemeen gebabbel over het weer, vertelde hij me dat zijn pa vroeger een veel grotere kudde had. Van de melk maakte zijn moeder lekkere verse kaas, en af en toe werden er wat dieren verkocht.

In die tijd was er in de omgeving van Altea nog volop ruimte om met de schapen op pad te gaan. Als kind liep hij samen met z'n vader dan ook vaak een hele dag in het veld. Later, toen er overal huizen werden gebouwd, bleek het steeds moeilijker om op deze manier een goede boterham te verdienen. Daarom heeft hij de meeste dieren verkocht, en wandelt na z'n werk nog wat rond met degene die zijn overgebleven, om het gras en onkruid in de gaarden net buiten het dorp kort te houden.

Toen ik hem de vraag stelde hoe zo'n werkdag samen met zijn vader er vroeger uit had gezien, begonnen zijn ogen te glinsteren en stak hij van wal. Over de oude landerijen rondom Altea, toen er nog niet zoveel huizen stonden, de bergen waar ze met de kudde wandelden en het contact met de andere herders. Dat ze af en toe even stopten om uit te rusten, en dan iets aten van hetgeen ze mee hadden gekregen van thuis.Herder Pepe die zo nu en dan zijn schapen in de sinaasappelgaarden van de buurman laat grazen

Maar het gebeurde ook dat ze langer onderweg waren en zelf wat moesten bereiden. Hij had het over een Gazpacho, en ik dacht natuurlijk direct aan de koude Andalusische tomatensoep. Maar toen hij verder ging bleek het om een heel ander gerecht te gaan. Deze schotel werd namelijk gegeten door de herders die weer en wind trotseerden om er met hun schapen of geiten op uit te gaan.

Gazpacho Manchego is ook in de Comunidad Valenciana een bekende arbeidersmaaltijd, maar het gerecht komt oorspronkelijk uit Castilië-La Mancha.

Natuurlijk wilde ik alles weten over de bereiding van dit herdersgerecht. En terwijl de schapen rustig verder graasden, beschreef Pepe alles wat ik in huis moest halen om het typische maal klaar te maken. Ik heb de hoeveelheden wel aangepast, want hier in Spanje spreken ze bijna nooit over een bepaald gewicht, maar altijd over de inhoud van een glas of een kopje.

Het boodschappenlijstje voor 4 personen: Een half konijn, een halve kip of een patrijs. (Voor dit gerecht nooit lams-, varkens- of rundsvlees gebruiken). 2 pakjes Tortas cenceñas para Gazpacho Manchego – totaal 360 gram, een halve rode paprika, 1 hele bol knoflook, 100 ml tomatenpulp, 1 flinke ui, 2 liter kippen- of vleesbouillon, een half glas extra virgin olijfolie, en kruiden als safraan, tijm, rozemarijn, zoete rode paprika poeder en peper en zout. Hier verkopen ze ook een kant en klare mix van kruiden, zoals het witte pakje op de foto, maar je kunt natuurlijk ook zelf wat verse- of gedroogde kruiden toevoegen.Enkele ingrediënten voor het bereiden van een Gazpacho Manchego

Verwarm de olie in een pan en bak hierin het vlees om en om lekker bruin. Haal het uit de pan en zet het even apart. In dezelfde olie fruit je ook de paprika. Leg deze reepjes bij het vlees. Hak de ui en knoflook fijn, en fruit dit nogmaals in dezelfde olie. Als de stukjes ui en look glazig zijn voeg je de tomatenpulp toe. Roer alles goed door, en doe dan de paprika en het vlees erbij. Giet nu de bouillon over het mengsel en laat alles zachtjes pruttelen tot het vlees echt door en door gaar is en van z'n botjes loslaat. Dan mogen de kruiden erbij. Roer nogmaals goed door. Als laatste roer je de Tortas cenceñas door het mengsel. Laat alles nog een half uur lekker pruttelen tot ze de saus goed hebben opgenomen.

En dan smullen maar! De schotel heeft wel iets weg van pasta, en smaakt erg lekker. Smakelijk eten ¡Que aproveche!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016