Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Een culturele wandeling door het middeleeuwse stadje Benissa

De Iglesia de la Puríssima Xiqueta is vernoemd naar de beschermheilige van BenissaAl eens een wandeling gemaakt door het middeleeuwse Benissa? Het authentieke stadje is een van de oudste plaatsen van de Costa Blanca, en ligt op nog geen 10 kilometer van de kust. Het heeft smalle geplaveide straten, een gezellig marktplein met terrasjes, imposante kerktorens die je al van ver ziet staan, en huizen met smeedijzeren balkons en traditionele rejas voor de ramen.

Het karakter van Benissa werd gevormd door Iberische, Romeinse en Arabische populaties die er door de eeuwen heen hebben gewoond. Ondanks de Romeinse munten en amforen die bij opgravingen zijn gevonden, wordt de oorsprong van Benissa (Banu-Issa) als Arabisch beschouwd. Zelfs vandaag de dag zijn er in de gemeente nog veel van deze namen te ontdekken. Door het aantreffen van grotschilderingen in de buurt van het gehucht Pinos, weet men dat er zich ook in de prehistorie al mensen in het gebied hadden gevestigd.

Casa Juan Vives met op de gevel de afbeeldig van de patroonheilige van het stadjeToen de Moren na de christelijke herovering in 1609 het stadje uiteindelijk voorgoed moesten verlaten, werd het opnieuw bevolkt door kolonisten uit de Pyreneeën, Catalonië en Aragon.

Het was eveneens in die tijd dat er stadsmuren werden gebouwd om de bewoners te beschermen tegen de aanvallen van Berber piraten. Wanneer je nu door Benissa wandelt zijn er nog maar enkele sporen van deze muren te ontdekken. Toch zijn er ook heel veel monumenten bewaard gebleven die je vandaag de dag kunt gaan bezoeken.

Enkele daarvan zijn het handelsgebouw, het Franciscaner klooster,  de zestiende-eeuwse raadszaal, het Casa Museo Abargues, Casa de Juan Vives, het gebouw van de Fundación Abargues, de grote neogotische kerk op de markt, het oude stadhuis- en ziekenhuis en het monument Riberero, dat in een van de smalle straten te vinden is. De huizen van welgestelde burgers uit die tijd herken je aan de wapenschilden die bij hun ingang te zien zijn.

Het beeld ter herinnering aan de mannen uit Benissa die tweemaal per jaar naar Valencia vertrokken om er in de rijstvelden te werkenHet beeld van El Riberero werd geplaatst ter herinnering aan een eeuwenlange traditie van de mannen uit Benissa die tweemaal per jaar te voet naar Valencia vertrokken om er in de rijstvelden te werken. Dit was voor hen vaak de enige mogelijkheid om wat geld te verdienen, omdat er in de omgeving van het plaatsje op de droge gronden geen seizoensarbeid mogelijk was.

Aan de oude weg die vanuit Benissa bewandeld werd, was er een grote rots vanwaar men nog eenmaal kon omkijken naar de toren van de vestingkerk. Op dit punt sloeg iedereen een kruisje of deed een schietgebedje, waarmee ze hoopten op een behouden terugkeer naar huis.

De in het blauw geklede mannen reisden met een rieten mand vol brood, wat gedroogde worst, pekelvlees en gezouten vis, zodat men onderweg altijd wat te eten had. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is deze traditie helemaal verdwenen.

Hoewel Benissa in het binnenland ligt heeft het ook een kustlijn met kliffen, zandstranden en kleine verborgen baaien. Zo kan je na je culturele wandeling door het gezellige stadje nog even lekker relaxen aan zee.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016