Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Een klein landelijk dorp in het hart van het Natuurpark Saja-Besaya in Cantabrië

MediumBárcena Mayor is een klein landelijk dorp met een middeleeuwse oorsprong in het hart van het Natuurpark Saja-Besaya in Cantabrië.

Verscholen tussen de altijd groene, glooiende heuvels behoort het tot een van de mooiste dorpen van Spanje. Het plaatsje werd in 1979 uitgeroepen tot Historisch Artistiek Monument omdat het zo goed bewaard is gebleven.

Naar verluidt zou het het oudste plaatsje van de streek, en mogelijk zelfs van Spanje zijn. Door de typische architectuur lijkt het of de tijd er heeft stilgestaan. De meeste huizen hebben een verdieping met aan de voorzijde een met houtwerk versierd balkon, en een ver uitstekende houten dakrand. Hieraan werden in het verleden de maiskolven opgehangen om er te drogen in zon en wind. Op de begane grond is er een open ruimte die diende als stal voor het vee.

Het dorp mag dan klein zijn, toch heeft het verschillende ambachtswinkeltjes die traditionele houten gebruiksvoorwerpen verkopen. En natuurlijk mogen ook de typische streekproducten als honing, kaas en worst niet ontbreken.

Heb je inmiddels honger gekregen van het slenteren door de smalle met klinkers geplaveide straten? Proef dan in een van de restaurants van een overheerlijke cocido montañés, een heerlijke bergstoofpot die kenmerkend is voor deze streek, of vlees van wild dat in de bergen leeft.

Bij de ingang van het dorp is er een parkeerplaats waar je de auto achter kunt laten om daarna te voet het dorp in te wandelen. Dit is tevens het vertrekpunt voor tal van wandelroutes in de omliggende natuur. Hoewel de eerste historische gegevens dateren uit de Middeleeuwen, zijn er in de vallei nog overblijfselen van een oude Romeinse weg te vinden. Net buiten het dorp, op de heuvel, is er een kleine kapel die gewijd is aan de Virgen del Carmen, de patroonheilige van het dorp.

Bárcena Mayor is een niet te missen plaatsje om te bezoeken, al is het alleen al om de kenmerkende architectuur en z'n ambachten.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016