Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Een museum als eerbetoon aan de schrijver Gabriel Miró in het dorp Polop

Casa Museo Gabriel Miró aan de Plaza de los Chorros in Polop in het achterland van de Costa BlancaPolop de la Marina is een van de pittoreske dorpen in achterland van de Costa Blanca, en is gebouwd bovenop een heuvel, zo'n tien kilometer verwijderd van de kust. Ondanks dat het in de buurt ligt van plaatsen als Guadalest en Altea, blijft het voor veel mensen toch een vrij onbekende plek. De meeste vakantiegangers rijden er dan gewoonlijk ook zomaar voorbij.

Het plaatsje was het buitenverblijf van een aantal bekende Spaanse kunstenaars zoals Benjamin Palencia en de componist Oscar Esplá. Maar het dorp voelt zich toch het sterkst verbonden met de in 1879 geboren Alicantijnse schrijver Gabriel Miró. Hij vierde er sinds het begin van de twintigste eeuw bijna tien jaar lang zijn vakantie, verloor z'n hart aan de bevolking, en raakte er vooral geïnspireerd door de omgeving en de schoonheid van de natuur.

De persoonlijke bezittingen en vele foto's geven je een mooie kijk in het leven van de Alicantijnse schrijver MiróZo noemde hij in een van z'n boeken het silhouet van de berg Ponoig El Leon Dormido, de slapende leeuw, en schreef een artikel over de oude begraafplaats El Huerto de Cruces, waarvoor hij in 1925 de vooraanstaande Mariano de Cavia prijs voor de journalistiek in ontvangst mocht nemen.

De zomers bracht hij door in een huis aan de rand van het dorp, aan de weg naar Guadalest. In z'n boek Años y lequas ontdekt de schrijver er onder de schuilnaam Singüenza de meest bijzondere en karakteristieke plekken.

Daarom vonden de bewoners het tijd om Miró in het zonnetje te zetten, en een klein museum aan hem te wijden. Hij zorgde er tenslotte voor dat Polop literair op de kaart werd gezet.

In een schitterend gerenoveerd modernistisch pand, naast de bekende Plaza de los Chorros, waar zich de natuurlijke bron met 221 waterstralen bevindt, kan je tal van persoonlijke bezittingen en originele werken van de in 1930 overleden schrijver bekijken. Alles is door familieleden aan de gemeente geschonken.

Aan de prachtige, met fresco's beschilderde wanden, die gerestaureerd werden door de plaatselijke schrijver en schilder Romero, hangen veel foto's en illustraties van Benjamin Palencia. Ook de vloeren en de bewerkte donkere houten deuren zijn schitterend.

Enkele van de bekende boeken van Miró die zo'n jaar of tien zijn vakantie in Polop doorbrachtWanneer je op de bovenverdieping even een blik uit het raam werpt, zie je tussen de gebouwen door het oude kerkhof met z'n achttiende eeuwse kruisweg op de heuvel achter de kerk, de locatie waar Gabriel Miró een boek over schreef, El Huerto de Cruces.

Samen met de mooie dorpskern, de kerk en de oude begraafplaats is het museum een reden te meer om dit mooie dorp in de Marina Baixa eens met een bezoekje te vereren.

De entree van Casa Museo de Gabriel Miró is gratis. Openingsuren maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 13:30 uur en van 16:00 tot 19:00 uur.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016