Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Een typisch ovengerecht uit Elche, Arroz con Costra

Arroz con costra, een typisch ovengerecht uit ElcheBij het bereiden van een goede paella komt veel meer kijken dan alleen het kiezen van de juiste ingrediënten zoals rijst, bonen, kruiden en wat vlees. Ook de oppervlakte van de pan en de hoeveelheid water, olie en bouillon zijn cruciaal voor een geslaagde rijstmaaltijd.

De beste paella maak je boven een houtvuur, dat in het begin heel fel brandt en later minder heet is. De inwoners van de Comunidad Valencia zweren bij hun eigen Valenciaanse water. Want alleen daarmee kan een goede paella gemaakt worden. Naar het schijnt nemen ze het zelfs mee in flessen, wanneer ze het gerecht op een andere plek moeten bereiden.

Het eerste, in een kookboek beschreven Spaanse rijstrecept, was dat van een gebakken rijst die gemaakt werd in een ovenschaal van aardewerk, in 1525.

Nog zo'n typisch gerecht dat de oven in gaat is Arroz con costra. Het middeleeuwse gerecht heeft z'n oorsprong in de streek rond Elche. Men noemt het ook wel de verborgen schat, omdat de korst van opgeklopte eieren een groot deel van de gebakken stukjes vlees en de rijst verbergt.

Zoals bij een heleboel gerechten het geval is, zijn er enorm veel variaties. Maar het authentieke recept wordt altijd gemaakt met konijn en verschillende soorten worst. En de eieren mogen natuurlijk nooit ontbreken. Het gerecht is heerlijk tezamen met een goed glas volle rode wijn, maar een sprankelende cava smaakt er ook prima bij. Als je deze typische maaltijd thuis eens wilt proeven kun je het volgende recept proberen.

Wat heb je allemaal nodig:
400 gram paellarijst, 1 liter kippenbouillon, 7 of 9 eieren (het aantal hangt af van hoe dik je de korst wilt). Voeg de eieren wel altijd toe in oneven aantallen, want zo is namelijk de traditie. 3 witte Longanizas, 3 rode Longanizas met paprika, en 2 Blanquet of butifarra. Dit is in België en Nederland waarschijnlijk niet te verkrijgen. Probeer het dan te vervangen door verschillende soorten verse worstjes met of zonder kruiden, chorizo, bloedworst, of leverworst. En maak daar een kleine mengeling van. 300 gram mager varkensvlees, dat kun je eventueel vervangen door kip of konijn, 100 gram gekookte kikkererwten, 3 tot 4 tenen look in dunnen plakjes gesneden, een paar flinke lepels tomato frito, verse fijngehakte peterselie, een draadje of 5 saffraan en olie.

Zo maak je de Arroz con costra:
Bak de in stukjes gesneden vlees en worst om en om in een ovenvaste schaal, een koekenpan, caserol, of paellapan met een beetje olie. Als dit bijna gaar is voeg je de look toe. Fruit dit even mee, en doe er dan de eetlepels tomatensaus bij. Bak als laatste ook nog even de in stukjes gesneden Blanquet mee. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Giet ondertussen de bouillon in de pan, en doe daar de saffraan en kikkererwten bij. Roer alle ingrediënten goed om. Wanneer de bouillon kookt strooi je ook de rijst gelijkmatig in de pan. Laat een minuut of tien koken, zeker niet korter, tot de rijst een groot deel van het vocht opgeslorpt heeft. Dan klop je de eieren met de gehakte peterselie en de peper en het zout. Dit mengsel giet je over de rijst. Als de korst stijgt en een lekker bruin kleurtje begint te krijgen is je schotel klaar. Haal hem dan uit de oven en laat het gerecht alvorens te serveren even rusten. Geef er net als bij paella wat partjes citroen bij. ¡Smakelijk eten!..¡buen provecho!.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016