Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Een van de meesterwerken van de 18e-eeuwse architectuur in Murcia

Het bisschoppelijk paleis van MurciaMurcia werd aan het einde van de eerste eeuw gebouwd rond een kleine Romeinse nederzetting door de Moorse Emir Abd al-Rahman II. Hij gaf het de naam Mursiya Medinat. De stad werd omgeven door een enorme muur waarop vijfennegentig verdedigingstorens geplaatst werden, en met wel negen toegangspoorten. Dit geeft een idee hoe belangrijk de stad in die tijd moet zijn geweest als commercieel centrum en als hoofdstad van het koninkrijk.

Sindsdien hebben in dit vruchtbare dal aan de oevers van de Rio Segura veel beschavingen gewoond.

De gezellige stad herbergt een schitterend middeleeuws centrum met tal van musea en prachtige monumenten in verschillende bouwstijlen.De keizerlijke trap van het bisschoppelijk paleis in de stad Murcia

Een daarvan vind je naast de indrukwekkende gevel van de kathedraal. Het bisschoppelijk paleis is een van de meesterwerken van de achttiende-eeuwse architectuur, en tevens de officiële zetel van het bisdom van Cartagena.

Bisschop Mateo begon met de bouw van dit unieke complex omdat hij vanuit zijn woning dolgraag de vernieuwde voorzijde van de kathedraal wilde zien. De constructie duurde bijna twintig jaar. Pas in het jaar 1786 kon men uiteindelijk de ambtswoning betreden.

Het gebouw is rijkelijk versierd in rococo- en barokke stijl en bestaat uit twee delen. Het ene kijkt uit over de rivier de Segura, en het paleis zelf is gebouwd rond een patio met arcades die duidelijk invloeden heeft van het Italiaanse maniërisme, een stijl die de overgang van renaissance naar barok weergaf. Dit deel kijkt uit op de schitterende kathedraal en het daarvoor liggende plein.De prachtige patio van het bisschoppelijk paleis in Murcia

Het wapenschild van het paleis herinnert aan Alberto Iniesta Jiménez, onder wiens mandaat de bouw uiteindelijk werd voltooid.

Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Fransen werd het paleis gebruikt als hoofdkwartier. Later diende het als koninklijke residentie van Elizabeth II  en Alfonso XII.

In 2002 onderging het bouwwerk een totale renovatie, en werd geconstrueerd rond een groot plein waar kloostergangen te vinden zijn. Een keizerlijke trap leid je naar de eerste verdieping waar alle portretten van de bisschoppen van het bisdom van Cartagena bewaard worden.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016