Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Een van de mooiste pleinen van Spanje

De Plaza Mayor in Salamanca, het mooiste plein van SpanjeIk ben tijdens mijn reisjes door Spanje al op redelijk wat plaatsen geweest. Maar voor mij blijft de Plaza Mayor in Salamanca nog altijd een van de mooiste pleinen van het land. Voor zowel de bewoners als de duizenden mensen die de stad dagelijks komen ontdekken is het een unieke ontmoetingsplaats.

Het gezellige en altijd bruisende plein werd in een barokke stijl gebouwd door Alberto de Churriguera. Hij nam de Plaza Mayor van Madrid als voorbeeld. En om alles een warmere uitstraling te geven, werd voor deze constructie de “piedra de Villamayor franca” gebruikt. Een steen met een goudkleurige gloed, die we trouwens door de hele stad regelmatig tegenkomen.

Het plein heeft achtentachtig bogen, waarachter leuke winkeltjes, bars en restaurants gevestigd zijn. Bovenop de galerij staan nog eens drie verdiepingen met langgerekte gietijzeren balkons. Wanneer je naar boven kijkt zie je dat er in de gevel medaillons van historische figuren als vorsten en heiligen verwerkt zijn.

Ook de oudste bar van de stad staat aan dit plein. Het literaire café Novelty is al meer dan honderd jaar oud. Binnen heeft een van de trouwe gasten, de bekende schrijver en leraar Torrente Ballester, er als eerbetoon een standbeeld gekregen. Hij zit op het gemak aan een van de tafeltjes als je er binnenwandelt. Maar je komt hier eigenlijk om te shoppen, je vrienden te ontmoeten, en om onder het genot van een drankje de passerende groepen mensen te bekijken.

Daarnaast is ook de rest van de binnenstad meer dan de moeite waard. Je vindt er schitterende monumenten. En bovendien is het een echte studentenstad. Jongeren van over de hele wereld komen speciaal naar Salamanca om het Spaans onder de knie te krijgen. Want hier werd namelijk de eerste grammatica van de Spaanse taal op papier gezet door Antonio de Nebrija. Daardoor is de stad erg belangrijk geweest voor het ontstaan en de ontwikkeling van het Spaans. Wanneer je daar meer over wilt weten kun je de Camino de la Lengua Castellana volgen. Op deze route die langs nog vijf andere plaatsen loopt, leer je door middel van monumenten, pleinen, bibliotheken, schrijvers en literaire werken, alles over de tweede meest gesproken taal ter wereld.

De stad Salamanca staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016