Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

El Camino de Santiago, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela

Je herkent de Camino aan de blauw met geel gekleurde paaltjes waarop een Sint-Jakobsschelp is afgebeeldIedereen heeft vast wel eens gehoord van de Camino de Santiago. Deze route bestaat uit verschillende pelgrimswegen die vanuit heel Europa en Noord-Afrika jaarlijks door een groot aantal  bedevaartgangers worden bewandeld of op de fiets worden bedwongen. Je herkent het traject aan de speciale tegels en de blauw met geel gekleurde paaltjes waarop een Sint-Jakobsschelp is afgebeeld.

Uiteindelijk komen al deze paden samen in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje. Daar bevindt zich in de kathedraal van de stad Santiago de Compostella het graf van Jakobus, een apostel die in het jaar 44 na Chr. de marteldood is gestorven.

De legende vertelt dat hij naar Spanje vertrok om daar het evangelie te verspreiden onder de ongelovige bewoners. Al snel bleek dit geen succes, en keerde hij terug naar Jeruzalem, waar hij later op bevel van koning Herodes in koele bloede werd onthoofd. Zijn volgelingen stalen zijn lichaam en vluchtten naar de kust. Na dagenlang in een piepkleine boot op zee te hebben rondgedobberd, voerde de wind hen naar Padrón in de provincie A Coruña. Daar begroeven ze hun vriend op een heuvel in de buurt van Compostela.Het beeld van de apostel Jakobus in de kathedraal van Santiago de Compostela

Achthonderd jaar lang lag Jakobus daar, zonder dat er ook maar een haan naar kraaide. Tot op een nacht een monnik een wonderbaarlijke sterrenhemel boven de kleine berg zag verschijnen. Na onderzoek ondekte hij het graf met de resten van apostel Jakobus. Het nieuws van de vondst ging als een lopend vuurtje rond. Er was veel belangstelling om de plek te bezoeken, en daarom besloot men op de vindplaats een kleine kapel te bouwen. Deze bleek echter veel te klein voor de enorme stroom van pelgrims die de crypte wilden bezichtigen, dus werd hij later omgetoverd tot de kathedraal die we tegenwoordig kennen.

Om de apostel te eren benoemde men hem tot beschermheilige van de stad en de regio Galicië. Zijn naamdag op 25 juli wordt daarom ook uitbundig gevierd. Wanneer deze dag eens in de zoveel jaar dan ook nog eens op zondag valt, is het een Heilig jaar. Wie er tijdens deze periode in slaagt een bepaald deel van de route te voet, op de fiets of te paard af te leggen wordt na z'n bezoek aan de kathedraal zogezegd beloond met de vergeving van alle, ooit begane zonden. Er wordt verwacht dat er in 2021 een record aantal pelgrims de weg naar de kathedraal zullen weten te vinden.De schelp is het herkenningsteken van de bedevaart naar Santiago de Compostela en staat symbool voor pelgrim

Gedurende de Middeleeuwen was de route erg in trek bij hooggeplaatste personen en heiligen. Vanuit verschillende landen maakten zij de reis naar Santiago. Om er voor te zorgen dat iedereen een gevoel van bescherming had werden er langs de route overnachtingsadressen en kleine ziekenhuizen gebouwd. De Reformatie in de 16de-eeuwse gooide echter roet in het eten, en droeg eraan bij dat de kathedraal bijna niet meer werd bezocht. In de twintigste eeuw werd de Camino echter opnieuw ontdekt. Sindsdien is de stad een druk bedevaartsoord. De Camino de Santiago werd in 1993 bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016