Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

El Día de la Comunidad Valenciana

De vlag van de Comunidad ValencianaOp 9 oktober viert men hier in de regio El Día de la Comunidad Valenciana. In het jaar 1238 veroverde het christelijke leger van Jaime I van Aragon de stad Valencia uit handen van de Moorse troepen die er meer dan vijf eeuwen heersten. Daarmee stichtte hij het Koninkrijk Valencia. En dat moet natuurlijk gevierd worden.

Overal in de regio is er wel iets te doen, maar de meest belangrijke feesten zijn die van de stad Valencia. Hier vinden officiële parades plaats, en daarnaast worden er bloemen aangeboden aan het standbeeld van Koning Jaime I. Het hoogtepunt van de dag is de optocht van de Moren en Christenen die onder begeleiding van traditionele trommels en fluitmuziek door de straten lopen. 

Bovendien speelt de Senyera, de Valenciaanse vlag, een voorname rol. Vanaf het grote balkon van het stadhuis wordt hij neergelaten, en in processie meegedragen naar de kathedraal en het standbeeld van Jaime I. Na het zingen van het Valenciaanse volkslied en het Te Deum, brengt men hem naar het stedelijk museum, waar hij wordt opgeborgen tot de ceremonie van het volgende jaar.Piuletes en tronadors, en fruit van marsepein om cadeau te geven aan je geliefde

Maar er is meer, want ook de Dia Sant Dionis, de patroonheilige van de geliefden, wordt gevierd. Het is een soort Valentijnsdag, maar dan in een eenvoudige versie.

Je gaat naar de banketbakker, koopt er wat zoetigheden zoals piuletes en tronadors, en fruit van marsepein. Knoop alles in een Mocadorà, een zijden zakdoek, en geef het als een cadeautje aan je vrouw of vriendin als teken dat je van haar houdt.

Dit gebruik komt van de dag van de verovering van Valencia, toen de vrouwen uit de stad de Christenen vers fruit, verpakt in een rustieke sjaal presenteerden. Na het einde van de Spaanse Successieoorlog in 1713 werd de viering van het feest door Philip V verboden. Om dit verbod te omzeilen begonnen de Valenciaanse bakkers speciale koekjes en snoepjes voor deze dag te bakken. En dat doen ze tot op de dag van vandaag nog steeds.

Vergeet niet dat er op deze dag veel winkels en kantoren gesloten zijn.

Reacties

  • admin
    admin maandag, 12 oktober 2015

    BedANKT VOOR DE .INFORMATIE. ZO KOM JE WAT MEER VAN DE BELANGRIJKE FEESTDAGEN TE WETEN.
    ALTIJD HOOR JE RODE DAG. EN ALS JE VRAAGT HOE EN WAAROM? NIEMAND KAN ECHT ANTWOORD GEVEN ,
    IK OOK NIET EN DAAROM VIND IK DEZE SITE SUPER. NOGMAALS MIJN DANK. VR. GR IRMA BOES.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast donderdag, 15 november 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016