Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Fiestas de San Isidro Madrid

Het hoofd van de vrouwen wordt bedekt met een witte sjaal waarop een knalrode anjer is gespeldElk jaar vinden rond de vijftiende mei in Madrid de feesten van San Isidro plaats. Deze worden gehouden ter ere van de beschermheilige van de stad. Als je er de traditionele sfeer eens van dichtbij wilt proeven is dít het juiste moment om de Spaanse hoofdstad te bezoeken. Gedurende de hele feestweek vinden er gratis concerten en parades plaats. En veel bewoners hullen zich in traditionele kostuums zoals de chulapos dat enkele eeuwen geleden ook al deden.

Deze groep wilde zich door middel van een bepaalde klederdracht onderscheiden van de adel. Vrouwen dragen tijdens de feestelijkheden een strakke jurk met polka dots waarover ze een een mooie sjaal draperen. Hun hoofd wordt bedekt met een witte sjaal waarop een knalrode anjer is gespeld. Mannen houden het iets eenvoudiger en trekken een wit overhemd, een vestje, een grijze colbert en dito strakke broek aan. Ook bij hen zie je een witte sjaal om de hals, en een rode anjer in het knoopsgat.

The place to be is La Pradera de San Isidro in de buurt van de rivier de Manzanares. Op de ochtend van de vijftiende wordt hier een processie gehouden naar de Ermita de San Isidro waar men volgens de traditie van het bronwater behoort te drinken. Wanneer het weer het toelaat eet op deze dag werkelijk iedereen in het park. Vanuit de talrijke kraampjes worden typische gerechten zoals de Madrileense stoofpot en zoete donuts met anijs geserveerd.

Na de almuerzo is het dan tijd voor een dansje. De traditionele dans van de regio is de Chotis. Tijdens deze van oorsprong Schotse dans draait de vrouw de man, die absoluut niet van z'n plaats komt, rond zijn as. Het ziet er voor ons gevoel allemaal een beetje houterig uit, maar het is de trots en het symbool van de regio Madrid.

Getagged in: Madrid Tradities

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016