Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Finestrat, een dorp tussen bergen en zee in het achterland van de Costa Blanca

Ontdek het authentieke dorp Finestrat in het binnenland van de Costa BlancaGebouwd tegen de helling van de Puig Campana, een natuurgebied in het achterland van de Costa Blanca, ligt het authentieke bergdorp Finestrat. Omdat het plaatsje zich zo dicht bij de zee bevindt had het door de eeuwen heen een grote aantrekkingskracht op verschillende beschavingen. En ook het landschap was ideaal, want vanaf de heuvels kon men de hele omgeving perfect overzien.

De gemeente Finestrat bezit zelfs een deel van de kustlijn, la Cala de Finestrat, die ze ooit als geschenk kreeg voor de bijdrage aan de verdediging van de Middellandse Zeekust tegen piraten. De Iberiërs en Romeinen zijn twee van de culturen die er hun sporen hebben achtergelaten.

De eerste aanwijzingen dat het gebied werd bewoond gaan zo'n 20.000 jaar terug richting het paleolithicum. In die tijd leefden groepen jagers in de grotten van de Sierra Cortina. Naar alle waarschijnlijkheid bevonden zich ook mensen in de Puig Campana. Maar daar heeft men tot nu toe eigenlijk niet echt concrete aanwijzingen van kunnen vinden.Uitzicht op de imposante Puig Campana vanuit het dorp Finestrat

Boven in het oude dorp, op de plaats waar eens een kasteel heeft gestaan, ontdekte men sporen van de Iberische cultuur. En ook net buiten Benidorm in Tossal de les Bastides en Tossal de La Cala vond men bij opgravingen resten van ovens waarin in de tweede en eerste eeuw voor Christus keramiek werd gebakken. Overblijfselen van oude muren wijzen op gebouwen die werden gebruikt als woning en opslagplaats voor de kruiken en het beschilderde aardewerk.

In diezelfde tijd vestigden zich ook agrariërs op de zuidelijke hellingen van de Puig Campana om er graan te verbouwen. Voor het telen gebruikten ze water dat afkomstig was van de berg. In de Romeinse tijd waren de bewoners meer betrokken bij de productie van wijn en olie.

De ermita op de top van de heuvel, werd rond 1924 bovenop de ruïnes van het kasteel gebouwd ter ere van ene Cristo del Remedio. De bewoners van Finestrat wilden op deze manier de heilige bedanken voor het feit dat hij het dorp gered had van een besmettelijke ziekte. Ze brachten geld bijeen en construeerden dit kleine heiligdom.

Het kerkje boven op de heuvel dat gebouwd werd ter ere van Cristo del RemedioFinestrat bezit dus een rijke geschiedenis. Voor degene die daar zelf wel eens iets meer van wil ontdekken heeft de gemeente sinds kort een culturele route uitgezet. Al wandelend door de smalle straten ontdek je de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp. Bij elk monument, mooi uitkijkpunt of noemenswaardige plek staat een informatiebord in het Spaans en Engels met verdere uitleg over het onderwerp. Heel erg leuk om zo eens een tijdje in Finestrat rond te dwalen, en het dorp op deze manier beter te leren kennen.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016