Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Genieten van een prachtige natuur in de beschermde parken van de Costa Blanca

Altea is een van de authentieke witte dorpen aan de Costa BlancaIedereen die de Costa Blanca wel eens heeft bezocht kent natuurlijk de plaatsen Altea, Javea, Denía of  Alicante. De stranden van deze kustplaatsen liggen 's zomers vol zonaanbidders die lekker willen ontspannen aan een azuurblauwe zee. Maar zelfs in het voor- en najaar komen mensen er graag genieten van het zachte mediterrane klimaat, waarin het dan ook prima vertoeven is.

Op die momenten zijn de temperaturen perfect geschikt om in de auto te stappen en de kust te verkennen, of landinwaarts te rijden en er de authentieke dorpen of steden te bekijken die worden omgeven door een schitterende natuur.

Het achterland telt verschillende natuurparken waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen en waar zeldzame planten- en dierensoorten te ontdekken zijn. Denk nu niet dat alle planten en bomen er na een warme droge zomer verdord bij zullen staan. Want door de hoge luchtvochtigheid die er 's nachts in deze omgeving heerst heeft bijna alles het hele jaar door een frisgroene kleur.

De wandeling rond de top van de Sierra Bernia is absoluut de moeit waardEigenlijk is iedere periode van het jaar geschikt om de Sierra Bernia in te rijden en er te genieten van de mooie vergezichten en alles wat er groeit en bloeit. Hier kom je nog geen massa's toeristen tegen waardoor het een prima wandel- en fietsgebied is.

Het kleine massief wordt grotendeels beschermd en je kunt het vanuit de Jalón vallei via de CV 749 heel makkelijk bereiken. Het is een prima weg die wordt omgeven door prachtig groen.

De geel/wit gemarkeerde wandeling rond de top van de Sierra Bernia begint op de parkeerplaats net voorbij Restaurante Bernia en is werkelijk spectaculair. Zeker wanneer je halfverwege de route op handen en voeten door een tunneltje behoort te kruipen. Als je daar weer uitkomt en om je heen kijkt heb je een adembenemend uitzicht op de rots van Calpe en de kust. Het wandelpad over de bergkam is absoluut de moeite waard.

Aan de baai van Calpe vind je het Parque Natural Peñon de Ifach, een van de kleinste natuurparken die Spanje rijk is. Wanneer je in de omgeving van de badplaats bent en uitkijkt over de zee kan je het park dat als een enorme rots boven het water uitsteekt bijna niet missen. Toch is het door een aardverschuiving van de Sierra de Olta ontstane gebied geen eiland, want het is door middel van een smal stuk land nog altijd verbonden met het vasteland.

El Peñon de Ifach is een van de kleinste natuurparken van SpanjeOpgravingen van vroegere gebruiksvoorwerpen en munten bewijzen dat er veel culturen aan de voet van de rots hebben geleefd. Naar het schijnt waren de Romeinen de langste bewoners. Zij exploiteerden zoutmijnen waarvan het zout gebruikt werd voor het pekelen van vis en vlees, zodat men het langer kon bewaren.

Wil je de fauna en flora ontdekken die op de rots leeft en groeit dan is het mogelijk in ongeveer een uur via een smal pad naar boven te wandelen. Er zijn verschillende uitzichtpunten, maar het mooiste is natuurlijk om door de tunnel te gaan, en van daaruit naar het hoogste punt te lopen. Daar heb je namelijk een prachtig zicht op Calpe, de hele kustlijn en de Sierra Bernia.

Aan de voet van de Peñon ligt er een kleine vissershaven waar de vissersboten hun vangst bijna dagelijks aan land brengen.

De Salinas de Santa Pola in de provincie Alicante is een van de meest interessante natuurgebieden van Europa omdat er grote groepen trekvogels, waaronder de flamingo, neerstrijken. Tijdens hun verblijf in dit reservaat van zo'n 2400 hectare voeden ze zich met visjes die in de zoutvlaktes leven. Zoutwinning is de belangrijkste economische activiteit in deze zone.

In de Salinas de Santa Pola strijken grote groepen trekvogels neerDe bekkens blijven het hele jaar door gevuld met het zeewater zodat het ecosysteem niet wordt aangetast. Het delven van het zout begint met het laten volstromen van de bassins, waarna de felle zon ervoor zorgt dat al het water verdampt. Door de vermenging van het zout met zand en stoffen in het zeewater die niet oplosbaar zijn, blijft er dan een grauwe massa over. Deze wordt afgegraven om alles zuiver te maken.

Het meeste gebruikt men als strooizout bij gladde wegen, en een ander deel wordt naar fabrieken vervoerd die het klaarmaken voor consumptie. Het kan dus best zijn dat de wegen in Nederland in de winter bij strenge vorst en ijzel verzorgt worden met het strooizout uit deze Salinas.

In de oude fabriek is een museum gevestigd waar je alles leert over de zoutwinning in het gebied. Ook zijn er verschillende wandelroutes uitgezet die je met of zonder gids kunt lopen. Informatie hierover is verkrijgbaar in het museum, dat open is van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 14.30 uur (juni-september) en najaar en winter ook 's middags van 16.00 tot 18.00. Op maandag is het gesloten.

De Montgó is een van de parels van de provincie Alicante en ligt tussen de steden Javea en Dénia. De plek is erg populair bij wandelaars en fietsers. Het gebied kreeg in 1987 de naam natuurpark toegediend vanwege z'n bijzondere vegetatie, de zeldzame diersoorten die er leven en het schitterende landschap.

Het park Montgó tussen Javea en Denia is een van de parels van de provincie AlicanteHet kalkstenen massief dat 753 meter boven de zeespiegel ligt huisvest maar liefst 650 plantensoorten, en dieren als arenden, uilen, torenvalken en verschillende reptielen. Dit was voor de Comunidad Valenciana een belangrijke reden om het gebied te beschermen. De steile kliffen eindigen bij Cabo de San Antonio waar in enkele grotten die met de zee verbonden zijn grote aantallen vleermuizen leven.

Het is een genot om in het voorjaar over de paden te wandelen, de geur van wilde lavendel en rozemarijn op te snuiven en te genieten van de kleuren van alle bloeiende planten.

Er zijn drie wandelroutes uitgestippeld die geschikt zijn voor de beginnende of getrainde wandelaar. De makkelijkste begint bij Les Planes terwijl de zwaarste wandeling start bij de Cabo San Antonio. Hier kun je uitkijken over de steden Javea en Denia.

Genieten van de natuur in z'n puurste vorm doe je in de buurt van de stad Alcoy. Het landschap van de Sierras Mariola en La Font Roja herbergt meer dan 1200 inheemse soorten geneeskrachtige en aromatische planten wat het tot een bijzonder botanisch gebied maakt.

De Sierras Mariola en Font Roja herbergen grote aantallen geneeskrachtige kruiden en aromatische plantenDe hoeveelheid bronnen en beekjes in de mediterrane bossen zorgden ervoor dat er zich al heel vroeg mensen vestigden. Die hebben bijgestaan tot de ontwikkeling van cultureel erfgoed dat we tijdens onze wandelingen in de parken nog steeds kunnen ontdekken, zoals bijvoorbeeld een kalkoven waarin kalksteen om werd gevormd tot kalk die werd gebruikt als desinfectiemiddel, en sneeuwputten waarin vroeger ijs werd gemaakt. Dit werd in de zomermaanden vervoerd naar de kust en verkocht om producten koel en vers te houden.

En dan zijn er natuurlijk nog tal van dieren die je kunt spotten in hun natuurlijke omgeving.

Bij het educatiecentrum van de Font Roja aan de Crt. De la Font Roja kan je alle informatie krijgen over prachtige wandelingen in deze gebieden. De gele route van ongeveer drie uur El Menejador is zeker aan te bevelen. Deze start vanaf het bezoekercentrum.

In deze omgeving vinden we ook de olijfgaarden van Masia el Altet, de producent van de beste olijfolie ter wereld.

Je ziet, voor de wandel- fietsliefhebber valt er zowel aan de kust als in het binnenland van de Costa Blanca genoeg te ontdekken. Een mooie reden om het gebied ook in het voor- of najaar eens te bezoeken!

Reacties

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016