Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Girona, een stad vol prachtige bezienswaardigheden

Girona, een stad vol prachtige bezienswaardighedenVeel mensen die de regio Catalonië bezoeken laten Girona, de stad ten noorden van Barcelona, links liggen. Toch is dit helemaal niet terecht, want er zijn zoveel leuke dingen te ontdekken.

Het waren de Romeinen die besloten op deze locatie een verdedigingswerk te bouwen. Op deze manier wilden ze de belangrijkste handelsweg, die van Tarragona over het Iberisch Schiereiland naar Rome liep, beschermen.

Vanaf de lange wal die het historische centrum omringt, en die tevens deel uit maakt van de archeologische wandeling de Passeig Arqueològic, heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving.

De rivier de Onyar scheidt het oude- van het nieuwe deel, en deze worden dan weer door vier bruggen met elkaar verbonden. De Pont de Isabel II, de stenen brug die geopend werd in 1856, is daarvan wel de mooiste. Vanaf deze plek zie je de huizen als het ware boven de rivier hangen. Hun felgekleurde gevels geven het een warme zuiderse sfeer. Hierachter ligt het  oorspronkelijke Girona verborgen.

De oude binnenstad bezit prachtige bezienswaardigheden zoals de veertiende-eeuwse Eglésia de Sant Pere en de Catedral die zijn opgebouwd in gotische, renaissance en barokke stijlen. Je vindt er een Arabisch badhuis, dat pas na de Moorse periode werd gebouwd, en een Joodse historische wijk met een wirwar van natuurstenen straatjes en smalle steegjes. Het Centre Bonastruc probeert je inzicht te geven in de leefwijze van deze gemeenschap, die tot het eind van de vijftiende eeuw in Girona woonde. Toen werden ze, wanneer ze zich niet wilden bekeren, door de katholieke koningen zonder pardon het land uitgezet.

Naast al dit culturele gebeuren kan je er ook prima shoppen, je inkopen doen op de versmarkt, een terrasje pakken in de zon en daarna genieten van een heerlijke typische Catalaanse maaltijd. De lokale specialiteit is botifarra dolça, een soort worst van gehakt dat gemengd wordt met suiker, citroenschil, zout en kaneel. Men eet hem zowel gedroogd als gebakken. En het schijnt heerlijk te zijn wanneer hij wordt bereid in witte wijn of tezamen met een zoetzure appel.

Heb je na een dag absoluut nog geen genoeg van de stad? Dan is het je geraden een ritueel te volgen dat teruggaat tot in de middeleeuwen. Niemand weet waar het gebruik vandaan komt, maar velen hebben het voorbeeld al gevolgd. Aan de ingang van de oude stad staat een stenen pilaar met een katachtige figuur. Wanneer je een kus geeft op het achterwerk van het dier, zal je zeker nog eens terugkomen naar deze schitterende plek.

Getagged in: Catalonië Cultuur Girona

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast donderdag, 15 november 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016