Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Herfst in Spanje, tijd voor de zoektocht naar de wilde paddenstoel

Het leren onderscheiden van eetbare- en giftige paddenstoelen die in de bossen groeienOok aan de Costa Blanca zijn we in het najaar beland. Tijdens de afgelopen weken viel er zo nu en dan een flinke regenbui, verborg het zonnetje zich achter een sluier van wolken, en waaide er een frisse wind. Toch zijn de temperaturen overdag nog altijd heerlijk, en kunnen we lekker genieten van het Spaanse buitenleven.

Omdat het 's avonds al snel begint af te koelen gaat sinds gisteren wel ons houtkacheltje aan. Want wat hebben we het koud...het is tenslotte maar vijftien graden!

Met de komst van de herfst is ook het seizoen van de wilde paddenstoelen aangebroken. Zodra het genoeg heeft geregend verschijnen ze met hun koppen boven de grond. Wanneer je naar een weekmarkt gaat ontdek je op de groentekramen veel verschillende, vers geplukte soorten. En ook in de restaurants wordt de menukaart aangepast en serveert men overheerlijke gerechten met deze delicatesse.De zwammen zijn vooral in bergachtige en bosrijke gebieden te vinden

Het is nu hét moment om ze te proeven. Voor de lijn hoef je het niet te laten, want ze bevatten bijna geen vet. Met hun verfijnde smaak worden ze vaak geroosterd, gebruikt in een saus in combinatie met vlees of een pastaschotel, en als ingrediënt van een salade. Er zijn heel veel mogelijkheden.

De wilde paddenstoel is in heel Spanje te vinden, maar in het bijzonder in bosrijke en bergachtige omgevingen. Daar worden in deze periode jaarlijks activiteiten georganiseerd om samen met een deskundige gids de eetbare- en giftige zwammen te leren onderscheiden. Zonder kennis van zaken blijft het immers een riskante bezigheid, want er groeien hier in Spanje zeker meer dan duizend soorten!

Ook is het belangrijk om de basisregels van het verzamelen goed te bestuderen. Men raadt aan om altijd een scherp mes te gebruiken zodat de wortel niet beschadigd raakt, en een rieten mand mee te nemen. Op deze manier kunnen de sporen tijdens je wandeling door het bos weer op de grond belanden, en is de groei van paddenstoelen voor het volgende jaar gegarandeerd. Dat is nodig, want er komen elk seizoen meer paddenstoelenzoekers bij.De vers geplukte paddenstoelen worden uitgestald op de markt

Wanneer je in november in de buurt van Segorbe verblijft val je met je neus in de boter. In deze cultuur-historische stad worden namelijk een hele maand lang in een aantal lokale eetgelegenheden typische streekgerechten bereid waarin de paddenstoel de hoofdrol speelt. Voor data raadpleeg je het beste even de webpagina van het toeristenbureau in Segorbe.

Reacties

  • Gast
    don tessers vrijdag, 20 november 2015

    Jammer dat bij het artikel over de paddestoelen niet de vijf meest bekende en eetbare zijn afgebeeld zoals eekhoorntjesbrood.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast donderdag, 15 november 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016