Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Het dorp Polop als inspiratiebron voor de Spaanse schrijver Gabriel Miró

Uitzicht op het dorp Polop in het achterland van AlteaSteeds weer verbaas ik me over de rijke cultuur die Spanje biedt. Iedere keer wanneer we een dorp of stad bezoeken valt er wel iets moois of interessants te ontdekken, waar we geen weet van hadden.

Neem bijvoorbeeld het authentieke Polop in het achterland van de kustplaats Altea. Ooit was het dorp de hoofdstad van de Marina Baixa. Het ligt zo dicht bij onze deur en toch hebben we blijkbaar nog niet alles gezien.

Misschien is iemand van jullie er ook wel eens geweest en heeft toen de natuurlijke waterbron Fonts del Xorrets met z'n 221 waterstralen, of de kleine Arabische wijk die zo typerend is voor deze streek bezocht. Maar het plaatsje heeft je meer te bieden!

Wij klimmen meestal even de heuvel op achter de kerk. Langs de verschillende witgekalkte staties van de kruisweg kom je dan boven bij een middeleeuwse muur. Daar heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, en bij warm weer is het een prima locatie om lekker uit te waaien. Er is ook een kleine bar met een terras waar je uitkijkt over de groene bergen tot aan de kust.De "Huerto de Cruces" vernoemd naar het gelijknamige boek van de Spaanse schrijver Gabriel Miró

Nu was het al een tijdje geleden dat we in Polop waren geweest. En tot onze verbazing was het hek van de oude begraafplaats op de top, waar eens een statig Moors kasteel gevestigd was, geopend voor publiek.

Het oorspronkelijke fort werd in de XII eeuw door de Arabieren gebouwd. Maar tijdens de herovering door de christenen werd het bijna helemaal vernield. Alleen de parochiekerk bleef overeind.

Toen men begin negentiende eeuw verbood om doden in een kerk te begraven werd ernaast, op de resterende ruïne van het kasteel een klein kerkhof gebouwd. Maar om hygiënische- en gezondheidsredenen werd ook dit in 1945 uiteindelijk gesloten.

Deze kleine begraafplaats op de heuvel, en de prachtige natuur van de streek waren een grote inspiratiebron voor de in 1879 in Alicante geboren schrijver Gabriel Miró. Hij bracht samen met zijn familie verschillende zomers door in het authentieke dorp en maakte er aantekeningen voor z'n romans "Años y leguas" en "Huerto de cruces". Deze werd in 1925 bekroond met de vooraanstaande Mariano de Cavia prijs voor de journalistiek.

De modernistische schrijver Gabriel MiróHet gezin verbleef  in het zomerhuis Casa de Siguenza, dat je nog kunt vinden aan het begin van de weg naar Guadalest.

Gabriel Miró was en is zo belangrijk voor de streek dat je de naam op veel plaatsen tegenkomt. Hij wordt door een groot aantal mensen beschouwd als een van de beste schrijvers die de universiteit van Valencia ooit heeft voortgebracht.

Als eerbetoon is daarom de oude begraafplaats die de inspiratiebron vormde voor z'n boek "Huerto de cruces" prachtig gerenoveerd, en er werd onlangs ook een museum aan hem gewijd. Dit bevindt zich in een herenhuis aan de Plaça de Xorros naast de natuurlijke bronnen. Je kunt er tal van persoonlijke bezittingen, foto's, boeken en handgeschreven notities van hem bekijken. Deze zijn door familieleden aan de gemeente geschonken.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016