Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Het jaarlijkse festival van de met bloemen versierde patio's van Cordoba

De schitterende met bloemen behangen patio's van de stad Cordoba Bijna iedereen kent het historische Cordoba met z'n prachtige gebouwen als de Mesquita en het Alcazár, het Paleis van de christelijke koningen. Maar er is meer. Want hebben jullie de schitterende met bloemen behangen patio's van de stad al eens bezocht?

Sinds 1918 organiseert de gemeente van Cordoba in mei een jaarlijks terugkerende wedstrijd voor de bewoners van de verschillende wijken in de stad.

Als gevolg van de Spaanse Burgeroorlog werd deze traditie een tijdlang onderbroken, om daarna in de vijftiger jaren weer helemaal terug te keren. Wie zijn binnenplaats het mooist versiert met kleurige bloemen en planten ontvangt van het gemeentebestuur een award.

Het festival staat sinds 2012 op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de UNESCO, en is erkend als diepgewortelde Spaanse traditie, net zoals de flamenco en het Mediterrane dieet.

De patio's zijn een prachtige erfenis uit de Moorse tijd en ontstonden vanwege het droge, hete klimaat dat in de stad heerste. Om deze reden bouwden de toenmalige inwoners hun huizen rond een binnenplaats. Deze had bijna altijd een fontein en een put waar het regenwater in opgevangen werd. Op de vloeren legde men mooi gekleurde mozaïektegels. En als finishing touch werd de ruimte opgefleurd met heel veel planten om het gevoel van verkoeling te vergroten.

De meest karakteristieke wijk is Alcázar Viejo, tussen el Alcázar en de parochiekerk San Basilio. Maar ook in de Joodse buurt bij de Mezquita zijn schitterende patio's te vinden.

Mocht je al dit moois tijdens het Festival de los Patios in mei net gemist hebben, dan is er aan de Plaza de Don Gome nog altijd het Museo Palacio de Viana. In het paleis op een kwartiertje lopen van de Mezquita woonden eeuwenlang de adellijke families van Cordoba. Het is gedeeltelijk ingericht als museum, waar je zalen met stijlvolle antieke meubels en prachtige kunstwerken kunt bezichtigen. Daarnaast liggen bij het paleis twaalf prachtige patio's met fonteinen, stenen arcaden en weelderige beplanting. Zowel het gebouw als de binnentuinen zijn tegen een geringe vergoeding geopend voor het publiek.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016