Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Het palmenbos dat zich rond het historische Elche bevindt is uniek voor Europa

Het palmenbos rond het historische Elche is uniek voor EuropaHet palmenbos dat zich rond het historische Elche bevindt is uniek voor Europa. De bomen werden waarschijnlijk in de vierde eeuw voor Christus aangeplant door de Feniciërs. Dankzij het goed bewaarde en ingenieuze irrigatiesysteem, dat het water van de rivier de Vinalopó naar de plantages leidt, staat het sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Door het aanplanten van de palmen op vierkante percelen van elk zo'n duizend vierkante meter, werd een kunstmatige oase gecreëerd. In de schaduw van deze hoge bomen ontstond een microklimaat waar planten als olijf-, johannesbrood- en granaatappelbomen weelderig groeiden.

Ook midden in de stad liggen mooie parken, waarvan de Huerto del Cura wel de beroemdste is. Deze botanische tuin bestaat uit een prachtig stukje natuur, waar je na een wandeling langs alle bezienswaardigheden heerlijk kunt uitrusten in de schaduw van de talrijke bomen, aan het water en tussen het groen. Hier groeien verschillende palmen waarvan sommige een hoogte hebben bereikt van zo'n dertig meter.De speciaal opgeleide palmenverzorger

De dadelpalm is de meest voorkomende soort. Deze voelt zich geweldig goed thuis in het droge klimaat zoals we dat in Spanje kennen. De loodzware geelbruine vruchtenbundels die in de kruin tussen de bladeren hangen, worden in het najaar geoogst door de palmereros. Deze speciaal opgeleide verzorgers hebben geen hoogtevrees, en klauteren met specifieke werktuigen zo de boom in. Na het verzamelen worden de suikerrijke dadels vers of gedroogd verkocht op de markt, en verwerkt tot allerlei heerlijke producten zoals likeuren en wijnen.

Opvallende elementen in de Huerto zijn de Palmera Imperial, een palm  met een zesarmige stam wiens leeftijd wordt geschat op honderdzeventig jaar, en de Dama del Elx. Dit is een replica van een van de bekendste Iberische beeldhouwwerken. Eind negentiende eeuw werd het beeld ontdekt in het naburige plaatsje la Alcudia. Daarnaast zie je er citrus-, vijgen- en johannesbroodbomen, tropische  planten en diverse cactussoorten.

Op een kleine afstand van deze tuin staat het palmenmuseum waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis en de verzorging van de boom. Je leert er onder andere waar de vruchten en bladeren voor worden gebruikt. Wanneer je met een groep komt, kun je op aanvraag ook de palmboomverzorger aan het werk zien. En er worden workshops over het vlechten van de palmbladeren gegeven.

Palmen met een zwarte kap, om het proces van fotosynthese tegen te gaanAl sinds de vijftiende eeuw exporteert de stad de palmtakken naar verschillende Europese steden. De witte gevlochten takken die je op Palmzondag bijvoorbeeld op het altaar in de Basílica de San Pedro in het Vaticaan in Rome ziet komen allemaal uit Elche. Maar natuurlijk niet uit de historische palmentuin. Het vervaardigen van deze witte palmbladeren is erg complex, en vereist een speciale behandeling.

Al een half jaar voor de paasdagen in aantocht zijn, worden er om de bladeren van de mannelijke palmbomen een soort van zwarte kappen geplaatst om het proces van fotosynthese tegen te gaan. De nieuwe takken die onder het plastic groeien blijven dan blank. Eenmaal afgesneden krijgen ze een bad met chloor en water. Dat maakt de bladeren nog mooier wit, en ook zacht, zodat ze gemakkelijk te bewerken zijn. Daarna worden ze bewaard in een opslagplaats met zwavel. Van hieruit begint men met het vlechten.

De verschillende decoratieve en vaak schitterende ontwerpen zijn het resultaat van de creatieve inspiratie van de kunstenaars. Motieven zoals sterren, kettingen, kruizen en bloemen worden toegevoegd aan de grote centrale palmtakken van soms wel meer dan anderhalve meter hoog. De kunst van het vlechten van de palmbladeren wordt al eeuwenlang binnen families, en door ambachtslieden aan elkaar overgebracht. Er zijn gezinnen in Elche die al meer dan zestig jaar meewerken aan het creëren van dit unieke ceremoniële element voor Palmpasen. Elche is de enige plek in de wereld waar het vakmanschap van de witte palm nog in stand gehouden wordt.

Kunstwerkjes van witte palmbladeren

En op "Domingo de Ramos" is het dan echt zo ver. Duizenden mensen dragen deze dag de unieke kunstwerkjes van witte palmbladeren in een processie met zich mee. De religieuze stoeten dateren uit de veertiende eeuw, en verwijzen naar de intocht van Jezus in Jeruzalem. De optocht in Elche wordt zeker al sinds 1371 gehouden, en is daarom  in 1997 uitgeroepen tot een “feest van internationaal toeristisch belang”. Dit dankzij de ouderdom, het unieke karakter en de aantrekkelijkheid voor zowel de burgers van de stad, als voor het groot aantal toeristen die dit evenement komen bekijken.

De vrijdag en zaterdag voor Pasen is er in Elche een witte palmtakken markt...een mooie kans om een uniek souvenir uit Spanje mee naar huis te nemen.

Reacties

  • admin
    admin zondag, 03 januari 2016

    Leuke stad Elche vooral het ritje met het treintje naar de palmboom velden is ons goed bevallen
    Toffe blog , intressante ideetjes en sugesties
    Groeten Luc

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016