Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Het spectaculairste en meest bizarre feest van Valencia

Las Fallas, het meest bizarre volksfeest van ValenciaElk jaar viert men in Valencia het begin van het voorjaar met een oorverdovend geknal van vuurwerk, en het verbranden van vaak peperdure beelden van papier-maché, waar de buurtschappen een jaar lang met hart en ziel aan gewerkt hebben.

Las Fallas is het spectaculairste en tegelijkertijd meest bizarre feest van Spanje. Duizenden mensen komen naar de stad om dit evenement van dichtbij te kunnen meemaken.

Het begin van de Fallas ontstond eeuwen geleden, toen de straatverlichting in de stad alleen gebruikt werd tijdens de wintermaanden. De lantaarns hingen aan houten planken, en wanneer de dagen langer werden, en de verlichting overbodig, werden deze op de dag van Patroonheilige San José verbrand.

Door heel de stad staan er tijdens de feesten meters hoge kleurrijke beeldengroepen die vaak satirisch bedoeld zijn. Ze stellen politici, filmsterren of bekende sporters voor. Overal staan kraampjes waar tot diep in de nacht gegeten en gedronken kan worden. Er zijn ook muziekoptredens, maar vooral vuurwerk...héél veel vuurwerk.

Vanaf de eerste tot de negentiende maart, vindt er elke dag om exact twee uur in de middag op de Plaza del Ayuntamiento de zogenaamde Mascleta plaats. Dit is een oorverdovend knalvuurwerk, waarbij de Spanjaarden volledig uit hun dak gaan. Buurtschappen strijden om het meest luidruchtige einde. Niet voor niets noemen ze dit de Terremoto wat letterlijk aardbeving betekent. En zo voelt het ook!

Een andere belangrijke gebeurtenis is het offeren van bloemen aan la Virgin de los Desamparados, de beschermheilige van de stad, en van de hulpbehoevenden. Vanuit alle hoeken en buurt gemeenten komen de Falleros in traditionele kostuums naar de Plaza del Virgin om de maagd te vereren en haar boeketten aan te bieden. Zo wordt ze in enkele dagen omgetoverd tot één grote creatie van bloemen. Deze prachtige processie wandelt twee dagen door Valencia.

De Fallas eindigt met een overweldigend vuurfeest op negentien maart, de dag van de Patroonheilige San José. Zo'n zeshonderd beelden, die verspreid zijn door heel de stad, gaan dan in vlammen op!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 09 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016