Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Het unieke feest van de Moren en Christenen in Altea

De schitterende optocht van de Moren en Christenen in de straten van AlteaDe grote aantrekkingskracht van de provincie Alicante zit hem niet alleen in het schitterende landschap en de authentieke dorpen die door het hele achterland te vinden zijn. Maar vooral ook in de talrijke feesten die er het hele jaar door worden gevierd.

De meeste van hen hebben een religieus karakter, zijn gewijd aan de patroonheilige van een dorp, of behoren tot het cultureel erfgoed van de streek. De saamhorigheid van de mensen komt tijdens deze dagen nog eens extra tot z'n recht, want iedereen speelt wel een bepaalde rol in dit gezellige dorps- of stadsgebeuren.

Een van de meest bekende fiestas in Spanje zijn de Moros y Cristianos. Tijdens deze dagen wordt uitgebeeld hoe het land uiteindelijk uit de handen van de Arabische troepen werd bevrijd. De feesten worden in heel Spanje gevierd, maar vooral in de Comunidad Valencia.

In Altea vindt de viering, die opgedragen wordt aan Sant Blas, eind september plaats.De traditionele strijd op de Plaça de la Iglesia van Altea waarbij de Christenen de stad proberen te heroveren Deze patroonheilige zorgde er volgens de legende voor dat het stadje na een felle strijd weer in handen kwam van de Christenen.

Twee avonden lang, op 26 en 28 september, zijn er in de straten net onder het oude centrum indrukwekkende optochten te zien. Kleurig geklede Moren samen met hun mooie gesluierde vrouwen. En later ook de ingetogen troepen van de Christenen, die onder begeleiding van monotone marsmuziek hun intrede in het stadje doen, en zich vol trots aan de toegestroomde menigte tonen.

Tijdens deze dagen vindt boven in het historische centrum op de Plaça de la Iglesia, ook een traditionele strijd plaats waarbij de Christenen de stad proberen te heroveren. Om de spanning er goed in te houden winnen de Moren het eerste gevecht. Maar de Christenen slaan natuurlijk terug, en zullen hun vijand tenslotte uit het stadje verjagen. De Moren verliezen het duel en moeten zich bekeren tot het christendom.

De kleine koningin van het feest zit te wachten tot de optocht gaat beginnenIedereen die aan de optocht meedoet heeft een heel jaar lang een drukke bezigheid. De leden van de verschillende troepen komen geregeld bij elkaar om op een of andere manier geld in te zamelen voor dit grootste feest. Ieder leger draagt namelijk zijn traditionele kostuum. Deze zijn schitterend gedetailleerd en kosten een fortuin. Wanneer de feesten ten einde zijn wordt de kleding dan ook vaak aan een speciaal museum geschonken.

Als je eind september in de buurt bent van Altea raad ik je aan om op een van deze dagen in september zeker eens een kijkje te komen nemen. De sfeer, de schitterende kledij en de meeslepende muziek zijn werkelijk uniek!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016