Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Honing uit suikerriet, een uniek Europees product van Spaanse bodem

Honing uit suikerriet, een uniek Europees product uit FrigilianaDe Casa Palacio van Manrique de Lara, het oude paleis van de graven van Frigiliana bovenin het gelijknamige authentieke witte dorp, dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Men construeerde het als herenhuis, maar begin achttiende eeuw werd het weer verbouwd om te dienen als fabriek voor het vervaardigen van honing uit suikerriet. Nuestra Señora del Carmen is momenteel nog de enige onderneming in Europa die dit zuiver natuurlijke product maakt.

Tot het begin van deze eeuw vond in Frigiliana het volledige productieproces plaats. Maar nu er in de omgeving van het dorp geen suikerrietvelden meer zijn, wordt het sap met grote koelwagens vanuit Salobreña aan de Costa Tropical naar de fabriek vervoerd.

Om de vloeistof uit de stengels te persen worden ze platgedrukt tussen rollers, het zogenaamde walsen. Het daarbij vrijgekomen vocht laat men inkoken, zodat een geconcentreerde substantie ontstaat. Het eindproduct heeft een structuur die vergelijkbaar is met honing of stroop, en is heerlijk zoet van smaak. Vaak wordt het gebruikt als natuurlijke zoetstof in bijvoorbeeld gebak, yoghurt of ijs. En je kunt het ook toepassen als smaakmaker in een culinair recept.

Ook in 2016 viert het dorp weer de Dia de la Miel de Caña. Na bijna driehonderd jaar arbeid wordt de fabriek voor de derde keer opgesteld voor het publiek. Er vinden tal van activiteiten plaats die je laten kennismaken met alle facetten die nodig zijn voor het vervaardigen van dit voor Europa unieke product. Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe de honing wordt gemaakt. En nadien mag er natuurlijk ook worden geproefd. Het evenement bied je een buitengewone kans om kennis te maken met dit overheerlijke brouwsel van Spaanse bodem.

Momenteel wordt er jaarlijks zo'n 350.000 kilo melasse geproduceerd, waarvan negentig procent wordt verkocht in Spanje. De rest gaat naar het buitenland. In Israël heeft de suikerriet honing zelfs een eigen label in het Hebreeuws.

Wil je ook graag iets bereiden met deze honing uit suikerriet, dan is er sinds kort een kookboek op de markt met 52 tongstrelende gerechtjes. De titel is “La Miel de Caña, en las cocinas tradicional y creativa” van Fernando Rueda.

Reacties

 • admin
  admin donderdag, 09 april 2015

  Beste Ans en Joost,
  Wat leuk allemaal om dit te lezen. Wij ik en mijn man hebben een appartementje in Guardamar del Segura. Wij zijn 3 keer per jaar in spanje. Ik zou het leuk vinden als jullie ook nog leuke dingen te zien en te doen hebben bij ons in de buurt. Nu heb ik Elche en Murcia gelezen daar zijn wij al geweest. Maar ik bedoel eigenlijk een imker of olijfolie enz. bij ons in de buurt.
  Vast heel erg bedankt.
  Groetjes,
  Joyce.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016