Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Hospital Sant Pau, een modernistisch ziekenhuiscomplex in Barcelona

Het modernistische Hospital Sant Pau in BarcelonaWilde je er  in de negentiende eeuw in Barcelona helemaal bij horen, dan bouwde je met behulp van een beroemd architect een extravagant herenhuis in de wijk Eixample. Bankdirecteur Pau Gil dacht ietwat groter en construeerde samen met Lluis Domenech i Montaner het schitterende Hospital Sant Pau.

Het ziekenhuiscomplex bestond uit zevenentwintig modernistische paviljoenen, die via een ondergronds netwerk van tunnels met elkaar werden verbonden. Om het geheel af te werken nam men de beste ambachtslieden en kunstenaars in dienst. De uiteindelijke bouw duurde van 1902 tot 1930. En omdat de ruimtes niet meer aan de tegenwoordige normen voldeden, is de gezondheidssector in 2009 verhuisd naar een moderner gebouw op het terrein.

Tijdens een geleid bezoek dat je in het Spaans, Engels of Frans kunt aanvragen, kom je alles te weten over deze prachtige gebouwen die werden ontworpen door Domenech en Montaner. Deze architect was naast Gaudi een van de bekendste bouwkundigen van het Catalaanse modernisme. De gids zal je meenemen naar het begin van de twintigste eeuw, de jaren waarin Barcelona z'n grootste stedelijke ontwikkeling doormaakte. En ondertussen reis je door de geschiedenis van een van de oudste medische-, en belangrijkste Jugendstil instellingen van Europa. De paviljoenen hebben gebrandschilderd glas en tal van beeldhouwwerken en mozaïeken, en zijn zowel van binnen als aan de buitenkant een lust voor het oog.

In 1997 werd het Hospital Sant Pau bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016