Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

In Spanje houden ze wel van een feestje

Iedereen krijgt een lekker glaasje Anis als aperitiefIn Spanje houden ze wel van een feestje, en dat niet alleen, ze weten ook precies hoe ze het moeten organiseren. Het is vrijwel altijd een succes. Een dorp kan niet klein genoeg zijn, de inwoners steken de hoofden bij elkaar, zamelen wat geld in, en daarmee verzorgen ze een geweldige fiësta. En iedereen is welkom!

Soms is een of andere beschermheilige de aanleiding, maar het kan ook zijn dat het nog een half jaar duurt eer er weer eens een serieus volksfeest gevierd mag worden. En dat is dan gewoonlijk, tenminste hier in Altea, ook weer een feestje waard. Je begrijpt het al...er is altijd wel een reden te bedenken voor een plezierige festiviteit.

Wanneer mensen je dorp of stad bezoeken moet er wel iets te eten zijn, want je kunt ze niet met een lege maag naar huis laten gaan. In de Comunidad Valenciana is het dan de gewoonste zaak om paella te serveren. Want zeg nu zelf, wie houdt er niet van een goede traditionele rijstmaaltijd.Het toevoegen van de rijst voor de reuze paella

Vroeger maakte men vuurtjes in de straat of op een centraal plein, en daarop werd dan in een groot aantal pannen het eten bereid. Tegenwoordig hebben de festeros het heel wat makkelijker. Ze bellen een gespecialiseerd bedrijf dat in een gigantische paellepan een maaltijd voor wel vijfduizend personen kan bereiden. Zelfs de boodschappen worden voor hen gedaan.

Zo kwam ik enkele weken geleden in Moraira aan de praat met Francisco, een van de mannen van het bedrijf dat daar die middag een reuze paella zou bereiden. En hij vertelde me het geheim van de chef.

Bij zo'n enorme pan zit hem dat vooral in het houtvuur onder de pan. Dat moet perfect verdeeld worden, zodat alle ingrediënten op de juiste temperatuur kunnen garen. Het maakt volgens hem niet uit voor hoeveel personen je moet koken, want de werkwijze blijft hetzelfde.

De festeros beginnen aan hun welverdiende maaltijdMaar, geeft hij eerlijk toe, het heeft hem ook best wat tijd gekost om de bereiding van zo'n reuze paella goed onder de knie te krijgen. In 2001 behaalde hij met z'n bedrijf een plaats in het Guiness Book off Records, toen hij in Madrid, samen met tachtig koks de grootste Valenciaanse paella ter wereld bereidde. Deze was voldoende voor 110.000 man.

Met een beetje geluk kom je tijdens je zomervakantie in Spanje ook op zo'n dorpsfeest terecht. Er wordt dan in het weekend altijd wel ergens een paella gigante bereid. Het is dan super leuk om te zien hoe alles in z'n werk gaat. Het is toch even wat anders dan de pan die bij je thuis op het vuur wordt gezet.

Soms is de maaltijd voor de bezoeker helemaal gratis. Een andere keer vraagt men een kleine bijdrage voor een doel dat de stad of het dorp ten goede komt. En mocht je Francisco tegenkomen, doe hem vooral veel groetjes van mij. Ik had hem eigenlijk om een handtekening moeten vragen!

Getagged in: Cultuur Tradities Weetjes

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast donderdag, 15 november 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016