Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

La Boqueria, de kleurrijkste versmarkt in hartje Barcelona

La Boquería in Barcelona, de grootste versmarkt van Spanje Wie in Barcelona gezellig over de Ramblas heeft geslenterd is vast ook al eens binnengelopen in de oudste en grootste versmarkt van de stad. Het is bijna onmogelijk om er zomaar voorbij te wandelen. Om die reden is de markthal een echte trekpleister voor toeristen van over de hele wereld die de stad van Gaudi komen bezoeken.

El Mercat de la Boquería bevindt zich op de plaats waar vroeger het karmelietenklooster San José gevestigd was. Nadat dit verblijf van de ongeschoeide monniken in 1835 tijdens grote rellen in vlammen opging, werd een jaar later op dezelfde plek de overdekte markt geopend. Vandaar dat we de naam St Josep nog steeds zien schitteren op het uithangbord boven de entree.

Aan het begin van de dertiende eeuw begon men hier al met het handeldrijven. Op de wekelijkse markt net buiten de oude stadspoort aan de Pla de Boqueria, konden boeren hun geitenvlees op kleine kraampjes te koop aanbieden aan de lokale bevolking. Volgens bronnen komt de naam Boqueria dan ook van het Catalaanse woord “Boc”, dat vlees van de bok betekend.

Het zit de Spanjaarden dus altijd al in het bloed om hun inkopen op de markt te doen. Want ook vandaag de dag worden deze zelfs in de kleinste dorpjes vaak nog druk bezocht.Kleurrijke kramen met groenten en fruit op de versmarkt van Barcelona

Geleidelijk aan groeide het aantal verkopers en de variatie van de waar. Daarom besloot el Marqués de Campo Sagrado, de toenmalige leider van Catalonië, in 1836 dat het tijd werd voor een dagelijkse markt op het centrale plein waar het klooster had gestaan.

Onder de eerste steen legde men wat gouden muntjes als teken van het kapitaal dat het handeldrijven zou opbrengen. De hal werd officieel ingehuldigd op 19 maart 1840, de dag van San José. Er werd verlichting op gas toegevoegd, en nog later werd de metalen overkapping gebouwd. Op deze manier werden de voedingswaren tezamen met hun verkopers, beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf. En zo werd de markt na verschillende verbouwingen stukje bij beetje omgetoverd tot de moderne, overdekte plaats die we tegenwoordig kennen.

La Boqueria is een typische ontmoetingsplaats voor de bewoners van de stad. Veel mensen halen er hun dagelijkse boodschappen, en drinken ondertussen samen met vrienden een drankje bij hun favoriete bar. Je vindt er meer dan driehonderd kramen met een grote verscheidenheid aan artikelen. Van de meest traditionele Catalaanse producten tot de meest bijzondere kruiden en specerijen.

Verkoop van allerhande soorten verse vis op La BoqueriaHet enige wat je er hoeft te doen is je ogen goed de kost geven en lekker ronddwalen tussen alle kleurrijke stalletjes. Wanneer je van eten, een mengelmoes van mensen én een explosie van kleuren houdt moet je er beslist gaan kijken.

De markt is dagelijks geopend van 8:00-20:30 uur. Alleen op zondag kun je er niet terecht. Je hebt dus eigenlijk geen excuus om de markt niet te bezoeken. Vergeet niet je fototoestel mee te nemen, want er zijn zoveel leuke plaatjes te schieten.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016