Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

La Ermita de Santa Maria de Eunate

Het romaanse kerkje "La Ermita de Santa Maria de Eunate"In een open plek in het glooiende landschap van Navarra, op de route van de Camino de Santiago de Aragon staat La Ermita de Santa Maria de Eunate. Dit achthoekige romaanse kerkje vlakbij de Puente la Reina werd gebouwd tijdens het bewind van Sancho el Sabio. Hij was Koning van Navarra/Pamplona in de tweede helft van de twaalfde eeuw.

Toch komen alleen de op het noorden aanwezige bogen overeen met de tijd van de constructie. De rest is het resultaat van een herstel dat in de zeventiende of achttiende eeuw plaatsvond.

Het kerkje dankt z'n van oorsprong Baskische naam Eunate, dat honderd bogen betekent, waarschijnlijk aan alle arcaden die rond de tempel gebouwd zijn. Al is dit ietwat overdadig, want het zijn er in werkelijkheid maar drieëndertig.

Waarom het kerkje is gebouwd is eigenlijk nooit duidelijk geweest. Wel is zeker dat het onderdeel was van een veel groter complex, waaronder een ziekenhuis voor de bedevaartgangers die ook in die tijd al de wandeling naar Santiago maakten. Tijdens archeologische opgravingen werden er namelijk in de buitenste galerij graven aangetroffen waarin de traditionele schelpen van de pelgrims gevonden zijn.

Men vermoedt dat de ermita naast een grafkapel ook een lichtbaken was voor de wandelaars die tijdens hun tocht onderdak en bescherming nodig hadden, en op zoek waren naar mystiek. In de toren loopt een wenteltrap tot aan het dak van de kerk, die gediend zou kunnen hebben voor het ontsteken van een licht, zodat de toren 's nachts al van ver te zien zou zijn.

Het interieur waarin een kopie van een romaanse afbeelding van de Maagd en het kind wordt bewaard is erg sober. De enige versiering zie je in de bovenkanten van de pilaren, waarin bloemmotieven, maskers en dierlijke- en menselijke figuren zijn uitgehouwen.

Het kerkje wordt ook wel de parel van de romaanse architectuur genoemd, en is een prachtige plek voor liefhebbers van middeleeuwse gebouwen.

Getagged in: Cultuur Navarra

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016