Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Het bontgekleurde "vrolijke" visserstadje Villajoyosa

De gekleurde vissershuizen aan de boulevard van Villajoyosa zijn een echte bezienswaardigheidDegene die in het verleden al vakantie heeft gevierd in de provincie Alicante is vast wel eens in Villajoyosa geweest. Het authentieke centrum van La Vila, zoals het stadje kortweg door de locals wordt genoemd, is omgeven door een vestingmuur uit de zestiende eeuw die toentertijd diende om de aanvallen van Berbers uit Noord-Afrika te weren.

Ook zijn de gekleurde huizen aan de boulevard en de hangende woningen boven de rio Amadorio er een echte bezienswaardigheid. Daarnaast telt het stadje maar liefst drie chocoladefabrieken zodat elke liefhebber van dit zoete goedje hier zeker aan z'n trekken komt. Voor wie een dagtrip naar het plaatsje wil plannen is er absoluut genoeg te zien.

Villajoyosa werd gebouwd tijdens de Moorse bezetting. Zij beschermden de bewoners met een versterkte muur en een heus kasteel. Maar toen de troepen van koning Jaime I het gebied bezetten ging de hele bevolking er vandoor. Nadat de plaats in 1300 werd toegewezen aan Admiral Bernat de Sarria kreeg het stadsrechten en de nieuwe titel “de vrolijke stad”. Dat bleek een zeer aantrekkelijke naam voor de christelijke kolonisten uit Aragon en Catalonie die zich er wilden vestigen.

Slenter in alle rust door de smalle straatjes en geniet van alle vrolijk gekleurde huizen en doorkijkjesHet oude centrum verken je het beste te voet. Zet je auto dan onder de strandboulevard. Die vind je als je bij het Repsol tankstation in de hoofdstraat de weg verlaat en afslaat richting de zee. Wanneer je vanuit de parkeergarage de straat op gaat zie je al direct de oude vissermanshuizen waarvan de gevels stuk voor stuk in een vrolijk kleurtje zijn geverfd. Men zegt dat dat een idee was van de families van de vissers. Zij dachten dat hun mannen na een hele tijd op zee te zijn geweest, de thuishaven op deze manier beter zouden herkennen.

Ten noorden van de parkeergarage wandel je naar de haven en de pier waar ook de vismijn gevestigd is. De verse vangst wordt hier vijf dagen in de week rond een uur of vier in de middag aan wal gebracht.

Deze nijverheid was in de negentiende eeuw sterk verbonden met de voor Villajoyosa economisch belangrijke chocoladeindustrie. Het stadje telde in die tijd maar liefst dertig fabrieken waar deze lekkernij werd geproduceerd.

De lokale vissers maakten lange reizen naar Zuid-Amerika en Midden-Afrika om er te handelen in textiel, wijn en zout. En voor de terugreis naar het schiereiland werd het schip weer volgeladen met jute balen vol cacaobonen, de grondstof voor de chocolade.

Het park bij de Rio Amadorio is een heerlijk rustpunt na alle drukte aan de boulevard van VillajoyosaVoor een wandeling door de oude stad loop je een stuk langs de promenade waar ook de gekleurde vissershuizen staan. Hier vind je vooral gezellige bars en restaurants met schaduwrijke terrassen waar het altijd heerlijk vertoeven is. Maar dat komt later.

Ga eerst richting de Farmacia die je in een van de laatste huizen kunt vinden. Hier wandel je de hoek om en houd je rechts aan. Zo loop je het park bij de Rio Amadorio in waar je kunt genieten van de rust die er heerst na alle drukte aan de boulevard.

Veel vogels en vlinders zoeken verkoeling bij en in het water van de rivier en verschuilen zich tussen het riet. Paarse bougainvilles groeien langs de muren en de bloemen van de orleanderstruiken verspreiden in de zomer een honingzoete geur.

Boven de rivier zie je de gevels van de hangende huizen. Sommige zijn gebouwd op de versterkte muur die onder de toeziend oog van Felip II werd geconstrueerd. Deze diende oorspronkelijk om de stad op de heuvel te beschermen tegen piraten.

Nog voor je onder de enorme bogen van de stenen brug doorloopt zie je aan je rechterzijde een speelplaats. Op deze plek steek je na het park verkend te hebben de rivier over en klim je via de trappen het oude centrum in. Slenter er in alle rust door de smalle straatjes en geniet van alle vrolijk gekleurde huizen en doorkijkjes, ze brengen je in een opperbest humeur.

Nuestra Senora de la Asunción op de Plaza de la Iglesia is een van drie vestingkerken in de provincie Alicante die in Gotisch Catalaanse stijl is gebouwdOp de Plaza de la Iglesia staat de Nuestra Senora de la Asunción, een kerk waarvan de dikke muren en de hoge toren de mensen tijdens aanvallen van piraten moest beschermen. Het is een van drie vestingkerken in onze prachtige provincie die in Gotisch Catalaanse stijl is gebouwd. Deze architectuur is kenmerkend voor de tijd van de Kroon van Aragon.

De kapel herbergt het beeld van de patroonheilige van het stadje, dat ooit diende als een boegbeeld van een schip.

Je mag Villajoyosa natuurlijk niet verlaten zonder een van de chocoladefabrieken te hebben bezocht. Je hebt de keuze tussen het bekende merk Valor, of de kleinere producenten Perez en Clavileño.

Elke fabriek heeft een eigen museum waar je alles te weten komt over de productie van chocolade, en natuurlijk mag er ook worden geproefd en ingekocht.

Valor heeft trouwens nog twee chocolaterias aan de Av. del País Valencià en de Av. Pianista Gonzalo Soriano, waar je volop kunt genieten van een van de typische Spaanse specialiteiten; churros met een dikke chocoladecreme. Maar ze hebben er natuurlijk nog veel meer overheerlijke zoetigheden. Een bezoek is een absolute must voor de chocoholic.

De vestingmuur moest de inwoners van het stadje beschermen tegen de aanvallen van Barbarijse piratenHet stadje is bekend om zijn feest van de Moros y Cristianos dat al meer dan 250 jaar wordt gevierd en in 2003 werd uitgeroepen tot Feest van Internationaal Toeristisch Belang. Het herinnert aan een belangrijke aanval van Barbarijse piraten in 1538, die met hulp van Heilige Santa Marta door de dorpelingen werd afgeslagen.

Een schitterend onderdeel van het feest is de Desembarco, het naspelen van het gevecht op zee en de landing op het strand. Echt een geweldige belevenis met prachtige lichteffecten, muziek en een hele boulevard die verlicht wordt door kaarsen. Ik kan het iedereen aanraden.

Het feest wordt in 2017 van 24 t/m 31 juli gehouden.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 22 januari 2019
Hasta Pronto © 2011 - 2016