Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Modernisme, de Catalaanse variant op Art Nouveau of Jugenstil

Modernisme, de Catalaanse variant op Art Nouveau of JugenstilHet plaatsje Olot in de provincie Girona is sterk beïnvloed geweest door het modernisme, de Catalaanse variant op wat wij Art Nouveau of Jugendstil noemen. Dat zie je vooral terug in de stedelijke architectuur.

Het stadje beschikt over veel voorbeelden dankzij de werken van architecten als Josep Azemar en Lluís Domènech i Muntaner, die ook in Figueres en Barcelona verschillende gebouwen op hun naam hebben staan.

De naoorlogse, burgerlijke beweging kwam aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw sterk in opstand tegen de traditionele opvattingen die er onder de bevolking heerste. Allerhande vormen van kunst moesten worden vernieuwd, om andere, modernere stijlen te kunnen ontdekken.

De industriële revolutie speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelen van deze vooruitstrevende kunstvorm. In de architectuur werd deze vooral gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van gedetailleerde decoraties en plantenmotieven, gebogen lijnen in smeedijzer, en prachtige mozaïeken. Het moest vooral rijkdom een aandacht voor detail uitstralen.

Twee van de meest karakteristieke gebouwen in Olot zijn Casa Solà Morales en Casa Gaietà Vila. Dit laatste huis heeft ook middeleeuwse elementen als kantelen op het dak.

In Olot is een modernistische route uitgestippeld die je langs twaalf prachtige gebouwen leidt. Ze dateren vooral uit het begin van de twintigste eeuw. Wanneer je daarna nog meer kunst wilt bekijken kan dat in het Museo de Garrotxa. Het museum beschikt over een mooie collectie van meer dan dertig werken van toonaangevende schilders en beeldhouwers uit de late achttiende-, tot het midden van de twintigste eeuw.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 09 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016