Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Mudejár, een veel voorkomende kunstvorm in de regio Aragon

Mudejár, een veel voorkomende kunstvorm in de regio AragonEen veel voorkomende kunstvorm in Spanje is de Mudéjar. Deze stijl zien we vooral terug in de regio Aragon.

Toen de Moren uit het land werden verdreven ontstonden er veel kleine koninkrijken, waarvan Zaragoza op dat moment de grootste was. In de Pyreneeën werd tegelijkertijd een christelijk koninkrijk gesticht dat zich razendsnel uitbreidde naar het zuiden. De christenen heroverden het land en daardoor vertrok het overgrote deel van de bewoners naar andere oorden.

Maar er waren ook mensen die onder de nieuwe heerser wilden blijven leven. Zo ontstond een samenleving met een mengeling van kunst en cultuur die goed zichtbaar werd toen er kerken, paleizen en kathedralen werden gebouwd.

Mudejarkunst wordt gekenmerkt door decoraties van materialen als baksteen en geglazuurde tegels. Ook het interieur van de bouwwerken is vaak verfraaid met stucwerk, hoefijzervormige bogen en inlegwerk van hout.

Er zijn veel locaties op te noemen waar we deze architectuur kunnen bewonderen. Maar niet een is zo mooi als de Iglesia de San Felix de Torralba de Ribota vlakbij Catalayud, ten zuid-westen van de stad Zaragoza. Deze kerk werd gebouwd als Moorse vesting tijdens de XIV en XV de eeuw, en heeft torens met prachtige patronen. Maar vooral het interieur is spectaculair. Je vindt er kleurrijke muur- en plafondschilderingen, en unieke gotische altaarstukken.

In de buurt zijn er overigens nog twee Mudéjar monumenten, die zeker een bezoekje waard zijn: La Virgen del Castillo in Aniñón en la Iglesia Santa Tecla in Cervera de la Cañada. Als je tijd hebt, zou ik ze zeker even bezoeken.

De Aragonese Mudejarkunst, die voornamelijk te vinden is in de provincies Zaragoza en Teruel, werd in 1986 bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016