Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Novelda, een must voor de liefhebber van Spaanse cultuur

Het marktplein van Novelda, een dorp vol mooie bezienswaardigheden in het achterland van AlicanteHet plaatsje Novelda op zo'n dertig kilometer van de stad Alicante is op zich niet echt bijzonder. Toch vind je er naast het aan de rand gelegen Santuario de Santa Maria Magdalena nog meer prachtige gebouwen waar je als liefhebber van de Spaanse cultuur zeker eens voor om kunt rijden.

Neem bijvoorbeeld het Casa Museo Modernista uit 1903 met een luxueus interieur, of het oude Casino dat verschillende bouwstijlen herbergt. Daarnaast zijn de barokke Iglesia San Pedro, en niet te vergeten het toeristenbureau dat zich in een modernistisch huis uit 1898 bevindt, zeker een bezoek waard. Hier kregen we van een vriendelijk personeelslid trouwens een leuke rondleiding door het gebouw. 

Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde zich in Europa een nieuwe architectuur die ook bij de rijke klasse van Novelda zeer geliefd werd. De liberale elite van de stad vonden het geweldig om deze modernistische trend met weelderige decoratie te introduceren bij familie en vrienden.Het prachtige modernistische interieur van het toeristenbureau in Novelda

Door de opleving van de saffraanhandel en de ontwikkeling van de landbouw, kwam er door de welgestelden steeds meer vraag naar originele decoratieve behuizing. Deze sociale groep zocht naar mogelijkheden om hun status en macht aan de rest van de bevolking te laten zien.

Antònia Navarro i Mira, een ondernemende vrouw uit Novelda, was de opdrachtgeefster van de werken van architect Pedro Cerdan Martínez uit Murcia, die de beste ambachtslieden bijeen bracht om enkele schitterende verblijven te bouwen.

Haar vroegere woning aan de Carrer Major 24 is omgetoverd tot het museum “Casa Museo Modernista”, samen met het huis op nummer 6, waar het VVV-kantoor gevestigd is. Het bijzondere van het museum ligt in het feit dat alle elementen zoals vloeren, pleisterwerk, trapleuningen, het complete meubilair en schilderijen nog allemaal in een perfecte staat bewaard zijn gebleven. Dat er in een niet industriële stad zulke prachtige modernistische gebouwen te vinden zijn is voor Spanje vrijwel uniek. De Santuario de Santa Maria Magdalena in Novelda werd gebouwd door een leerling van Antoni Gaudi voor de patroonheilige van het dorp

Een monument wat je zeker ook gezien moet hebben is "El Santuario de Santa Maria Magdalena", een kerk die speciaal geconstrueerd is voor de patroonheilige van de stad. Het prachtige bouwwerk werd in iets minder dan dertig jaar opgetrokken door D. Jose Sala Sala, een  leerling van Gaudi. De invloed van de meester is heel duidelijk te herkennen in de vorm en decoratie van het gebouw, dat wel heel erg op de Sagrada Familia in Barcelona lijkt.

Voor de constructie werd marmer uit Novelda gebruikt. Maar ook kleurrijke porseleinen tegels en door de stroom meegesleurde keitjes uit de rivier Vinalopó, die van noord naar zuid door de provincie Alicante stroomt. Het orgel in de kerk dat bestaat uit meer dan vijfhonderd wit- rood- en donker gekleurde marmeren pijpen is uniek in de wereld!

Reacties

  • Gast
    Mel hoor Matthijssen maandag, 10 oktober 2016

    Ik heb mij na het lezen van het artikel over Novelda, direct geabonneerd op de updates. Het bewuste artikel werkt aanstekelijk en omdat mijn vrouw en ik in Spanje wonen worden wij graag op te hoogte gehouden. Zeker te weten dat er leuke bestemmingen in mijn inbox terecht komen, die het bezoeken waard zijn.
    Bedankt en vriendelijke groeten, Melchior en Lea.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast donderdag, 15 november 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016